Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Alba Iulia | Site: Castrul roman Apulum (Porta Principalis dextra) | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Roman Period;
Middle Medieval Period
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Alba Iulia
Commune    Alba Iulia
Site  Castrul roman Apulum (Porta Principalis dextra)
Site Sector Porta Principalis dextra
Site name   Apulum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Drîmbărean Matei Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Moga Vasile Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
National Arch. Record Site Code 1026.01
Report Cea de-a şaptea campanie de cercetări arheologice întreprinse în castrul Legiunii XIII Gemina, mai 2000, în sectorul ocupat de Porta principalis dextra, plasată pe zidul sudic de incintă al fortificaţiei antice (devenită primă cetate medievală a oraşului Alba Iulia în intervalul sec. XII - XVII), a avut ca obiectiv, pe de o parte pregătirea sitului în vederea demarării lucrărilor de consolidare şi conservare a acestei descoperiri arheologice de excepţie, iar pe de altă parte lucrări de verificare stratigrafică. În aceste condiţii, după prealabila curăţire a interiorului porţii, a fost extinsă suprafaţa ocupată de vestigiile antice. Pentru o mai bună consolidare a peretelui de N s-a procedat la terasarea profilelor. Investigaţia arheologică a pătruns în nivelul feudal, respectiv cel al monetăriei principilor Transilvaniei, din care au fost scoase la lumină (vezi campaniile arheologice precedente, n. n.) fragmente ceramice grafitate şi glazurate, fragmente de cahle cu decor vegetal şi, nu în ultimul rând, vase întregibile, bitronconice, cu pereţii groşi, utilizate în activitatea marelui atelier monetar princiar.
În poziţie secundară, în cadrul inventarului arheologic, au apărut materiale tegulare romane (fără ştampilă), elemente de paviment şi doua fragmente provenind de la inscripţii funerare romane; materiale ce se adaugă altor epigrafe antice (şi monumente sculpturale sepulcrale) cu care, în Evul Mediu timpuriu, s-a închis fosta poartă antică.
Prelungirea spre E a suprafeţei (dincolo de latura de E a celui de-al doilea turn de flancare a porţii) a avut darul de a pune în evidenţă un fragment dintr-un zid de cărămidă legat, probabil, de faza de activitate a monetăriei din sec. XVIII - XIX. Acesta ar putea fi utilizat, ca şi zidul din piatră de râu, surprins în continuarea laturii vestice a turnului de flancare, pentru consolidarea şi punerea în valoare a porţii castrului.
Menţionăm faptul că nu am putut executa cel puţin un sondaj de verificare stratigrafică dincolo de latura de S a porţii şi a turnurilor de flancare, deoarece terenul în cauză aparţine unităţii militare amplasate în acest spaţiu al actualei cetăţi.
Cercetările viitoare se vor orienta spre degajarea în totalitate a sectorului arheologic vizat şi urmărirea elementelor defensive ale castrului roman situate în faţa porţii principalis dextra.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu