Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Carei | County: Satu Mare | Site: Bobald I | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Bronze Age;
Latene;
Late Medieval
Periods
Bronze Age;
La Tène;
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic
Site Types
Tell
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Satu Mare
Locality   Carei
Commune   mun. Carei
Site  Bobald I
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Molnár Zsolt Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Németi János Muzeul Municipal Carei
National Arch. Record Site Code 136535.02
Report În vara anului 2000 am continuat cercetările arheologice în hotarul oraşului Carei - punctul "Bobald I - Livada". La cercetările arheologice au participat studenţii de la Universitatea "Babeş-Bolyai", Facultatea de Istorie şi Filozofie, timp de două săptămâni, ca participanţi, sub conducerea Molnár Zsolt. Şeful din oficiu al şantierului este Petre Roman, iar lucrările au fost conduse de Németi János.
În acest an am continuat S. XI, cu dimensiuni de 12 x 2 m, adâncimea maximă fiind de -2,1 m, cu scopul de a verifica panta tell-ului, deranjată mult de gropi moderne. Stratul de cultură din epoca bronzului a fost mult bulversat şi din cauza înmormântărilor feudale, care în această zonă a tell-ului sunt săpate în două sau trei nivele (ultimul nivel cuprinde înmormântări de copii). Din morminte feudale provin: o monedă de argint şi două ace de coc, frumos ornamentate, lucrate din argint aurit.
Secţiunea nr. X - magistrală - deschisă încă în anul 1997, a fost săpată până la marginea tell-ului propriu-zis, la buza şanţului de apărare, unde a fost surprinsă o groapă menajeră Gr. 1 / 1997, cu materiale dacice. În anul 2000 am deschis o casetă cu dimensiuni de 6,5 x 3 m, pentru dezvelirea gropii menţionat mai sus. La 50 m de la marginea şanţului de apărare a fost deschisă S. I / 2000 în lan, cu scopul de a verifica această porţiune de teren în afara şanţului de apărare. În această secţiune, în afară de o slabă depunere din epoca bronzului a fost surprinsă o locuinţă din sec. al XVII-lea.
În C. A, în afara Gr. 1, au fost surprinse şi alte complexe mai mici săpate pentru a obţine lut din malul şanţului în epoca Latene D de către locuitorii aşezării dacice, care probabil se află în apropiere (stratul antic este acoperit de o depunere groasă a satului feudal Bobald, dispărut la sfârşitul sec. al XVIII-lea).
Din gropile dacice şi din nivelul antic al şanţului de apărare - în adâncimea de la -1,45 / -1,6 m - au fost obţinute multe fragmente ceramice lucrate cu mâna şi cu roata olarului, de factură dacică, câteva obiecte din os, un cuţitaş din fier, cuie şi vârfuri de săgeţi din fier, o fibulă din bronz, o plăcuţă ornamentată din argint, un fragment de "cataramă" din bronz şi alte obiecte (nasturi) din bronz. Fibula din epoca romană imperială, face parte din seria fibulei cu profilul puternic profilat, tipul 19C Rustoiu, foarte frecventă în Dacia în sec. I. p. Chr. Ceramica lucrată cu mâna şi cu roata olarului are analogii apropiate la Moigrad şi la Şimleul Silvaniei, precum şi din descoperirile mai vechi din judeţul Satu Mare de la Acâş - "Togul lui Majtinyi" şi Lazuri - "Lubi tag". Aşezarea dacică de la Carei - Bobald se datează mai mult din sec. I p. Chr.
Abstract other lang.
Abstract   At Carei - Bobald I, we discovered some graves dating to the Middle Ages; a dwelling dating to the 17th century and many Dacian complexes from the 1st century B.C.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu