Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Zalău | County: Sălaj | Site: Palvar | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Late Migrations Period (7th - 11th cent.)
Periods
Migrations Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Zalău
Commune   Zalău
Site  Palvar
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băcueţ-Crişan Dan Site director Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 139713.01
Report Scurtă prezentare a sitului, tipul sitului: Obiectivul cercetat este situat pe strada Crasnei, în perimetrul poligonului militar. Primele cercetări au fost efectuate în 1989 de către St. Bajusz de la MJIA Zalău, fiind în fapt o săpătură de salvare datorată lucrărilor de amenajare a poligonului militar. Cu această ocazie au fost descoperite mai multe morminte datate în secolele IX - X.
Obiectivele cercetării: Zona de risc (poligon militar) precum şi importanţa descoperirilor ne-au determinat să reluăm în anul 2000 cercetările în vederea stabilirii pe cât posibil a componenţei etnice precum şi a unei datări cât mai riguroase.
Rezultatele cercetării:
a) anterioare: În campania de cercetări din anul 1989 au fost descoperite mai multe morminte de înhumaţie cu inventar constând în cercei, brăţări, inele ce încadrează necropola în secolele IX - X.
b) Campania anului 2000. În vederea surprinderii altor morminte din cadrul necropolei, au fost trasate două casete cu dimensiunile de 4 x 8 m, respectiv 3, 4 x 12 m la N de suprafaţa cercetată în 1989, descoperindu-se două morminte de înhumaţie, ambele în Caseta 2.
M. 1 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m faţă de nivelul actual de călcare. Scheletul din care s-au păstrat foarte puţine oase era depus într-o cutie de lemn, urmele acesteia păstrându-se foarte bine sub forma unui dreptunghi de culoare maroniu închis. Inventarul mormântului a constat într-un cercel cu capătul răsucit din sârmă de bronz argintată. Orientarea mormântului este V - E.
M. 2 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m faţă de nivelul actual de călcare. Scheletul era depus în decubit dorsal într-o cutie de lemn, fiind lipsit de inventar. Orientare V - E.
Pe baza materialelor arheologice şi a ritului de înmormântare opinăm pentru datarea necropolei în secolul X, eventual prima jumătate a acestuia.
Materialele arheologice se păstrează în depozitele MJIA Zalău. Cercetările viitoare vor încerca să stabilească întinderea necropolei.
Obiectivele cercetării viitoare: Importanţa materialului arheologic provenit în urma campaniilor de cercetare obligă la continuarea săpăturilor sistematice în acest sit în vederea stabilirii cu exactitate a suprafeţei necropolei, a modului de dispunere a mormintelor şi stabilirea caracterului etnic al comunităţii care s-a îngropat aici.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu