Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Capidava | Commune: Topalu | County: Constanţa | Site: Cetate | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Capidava
Commune   Topalu
Site  Cetate
Site Sector
Site name   Capidava
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Covacef Zaharia Sector director Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 63063.01
Report A. Sectorul de V al cetăţii.
Sectorul V al cetăţii Capidava ocupă o suprafaţă de peste 500 mp, în colţul estic al acesteia. Au fost deschise noi carouri, pe latura de nord-vest a sectorului. Extinderea săpăturii, şi adâncirea în carourile deja săpate, au completat datele despre construcţiile apărute aici, aparţinând perioadei romano-bizantine. Astfel, în jurul unei piaţete pavate sunt plasate mai multe construcţii, unele cu caracter de depozit: spre nord-est construcţia C.5 (depozit); spre sud-est complexul cu hypocaust; spre sud-vest construcţiile C.1 şi C.6, cu un culoar între ele (C.1 probabil tot depozit) şi spre nord-vest, construcţia C.7.
Pe latura de nord-vest a construcţiei C.5 a fost dezvelită o stradelă cu canal central, pe fundul căruia se află un alt canal, construit din cărămizi prinse cu mortar, orientat nord-sud, care trece pe sub piaţetă în direcţia hypocaustului.
Din construcţia C.7, descoperită în această campanie, s-a degajat de fapt colţul format de zidurile de sud-vest şi de sud-est (acesta dezvelit în totalitate), având aceeşi structură cu zidurile construcţiilor C.1 şi mai ales, C.6. Zidul de sud-est al construcţiei C.7 are o lungime totală de 11,422 m şi o deschidere spre piaţeta pavată. În prelungirea sa, până în zidul de incintă al cetăţuii, se păstrează un fragment din peretele unei construcţii (paralelă cu C.5, de partea cealaltă a stradelei) a cărei structură lemnoasă, distrusă de un incendiu puternic, a fost descoperită la adâncimea de 1,80 m.
Probabil, între complexul cu hypocaust şi piaţeta pavată a existat o altă construcţie, care însă nu a putut fi găsită datorită locuinţelor medievale-timpurii (B.6), construite la adâncime mai mare.
Fragmente din construcţii romano-bizantine au apărut şi în caroul N73, paralel cu construcţiile C.6 şi C.7; aici însă cercetarea nu a fost încheiată. Singura remarcă pe care o putem face asupra lor este că acestee urme de construcţii se află la un nivel superior faţă de construcţia C.6, şi chiar faţă de construcţia C.7.
Nu au lipsit nici în această campanie descoperirile medivale-timpurii, imobile şi mobile. Între cele imobile notăm două bordeie, dezvelite parţial (în caroul K73), care au suprapus în parte construcţia romano-bizantină incendiată.
În timpul săpăturilor au fost recuperate numeroase materiale, din bronz, fier, sticlă, ceramică, os, de epocă romano-bizantină sau medieval-timpurie, întregi, întregibile sau fragmentare, care oferă date suplimentare despre activităţile locuitorilor cetăţii şi despre acestea sau despre nivelul lor de viaţă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu