Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Capidava | Commune: Topalu | County: Constanţa | Site: Cetate | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.);
Early Medieval
Periods
Byzantine Period
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Capidava
Commune   Topalu
Site  Cetate
Site Sector Sectorul V/IV
Site name   Capidava
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Covacef Zaharia Sector director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 63063.01
Report În continuarea cercetărilor din anii trecuţi, săpăturile au fost conduse conf. dr. Zaharia Covacef, de la Facultatea de Istorie-Teologie a Universităţii "Ovidiu", Constanţa, fiind executate de studenţii aceleiaşi unităţi de învăţământ superior. A fost adâncită săpătura în ¨O73,74,76 şi ¨P75,76, desfiinţându-se diafragme şi degajându-se suprafaţa de dărâmături până la surprinderea unor resturi constructive sau de amenajări.

Astfel prin desfiinţarea unei diafragme - după desenarea profilului - a putut fi identificat zidul de NE al construcţiei C10. De asemenea a fost degajat colţul de E al construcţiei C6, unde a fost surprins un stâlp de lemn vertical, parţial carbonatat, de care se sprijineau câteva scânduri din care s-au cules fragmente carbonizate. În ¨O76, în contextul apariţiei a două fusuri de coloană în centrul unei încăperi cu ziduri de piatră cu mortar - probabil cazarmă romană târzie - au putut fi identificate - tot prin desfiinţarea unei diafragme după desenarea profilului - zidurile de piatră cu pământ corespunzătoare, documentând o fază ulterioară probabilei cazărmi, dar anterioară Casei bogate (C1-C2) din sectorul V.

În ¨P76 s-a degajat suprafaţa de dărâmături identificându-se vestigiile unui bordei a cărui cercetare a fost lăsată pentru campania 2002, iar în ¨P75 a fost identificat un zid de piatră cu mortar, ras până la o adâncime apreciabilă de cca. 1 m, ce se leagă probabil de structurile romane târzii prezente peste tot în zonă. La desfiinţarea martorului dintre ¨O74-O73, tot după desenarea profilului, a fost degajată complet strada 2.

Din săpăturile din campania 2001 din sectorul V/IV au fost recuperate multe fragmente ceramice - mai puţine striate, medio-bizantine şi relativ multe romane târzii, amfore dar şi vase mici. În martorul dintre ¨O74-O73 a fost găsită o monedă de bronz cu inscripţia Diva Paula(?), poate Caecilia Paulina, soţia lui Maximin I (235-238), evident antrenată în acest nivel din depuneri anterioare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu