Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sarmizegetusa | County: Hunedoara | Site: Forum Novum | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Sarmizegetusa
Commune   Sarmizegetusa
Site  Forum Novum
Site Sector
Site name   Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Piso Ioan Site director Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Roman Cristian Aurel Muzeul Castelul Corvineştilor, Hunedoara
Ţentea Ovidiu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 91063.01
Report Au continuat lucrările începute în anul 2000 în camera T, situată la E de basilica forensis. Reamintim (vezi raportul pe anul 2000) că forum novum a fost precedat de un macellum, iar acesta de o fază de lemn. Din faza de lemn s-au păstrat în zona cercetată elemente nesemnificative. Macellum-ul a fost construit pe la începutul domniei lui Hadrian. Din această fază datează, pe latura de N, tabernele 1-11 şi porticul din dreptul lor. Sub taberne şi sub portic a fost găsit un întreg sistem de canale, care aveau rostul de a drena apele pluviale din curtea macellum-ului. La un moment dat, de-a lungul laturilor curţii au fost săpate rigole în blocuri de calcar, renunţându-se la vechile canale. Cel mai important rezultat al campaniei a fost dezvelirea parţială a unei prime taberne (nr. 12) pe latura de E a macellum-ului. Aici tabernele erau mai spaţioase şi nu erau prevăzute cu portic.

Macellum-ul a fost demolat şi forum novum a fost construit cu ocazia ridicării Capitoliului. Nu au fost păstrate decât zidurile perimetrale ale macellum-ului. Pe traseul fostelor baze ale pilonilor ce susţineau porticul a fost înălţat zidul Z5, care reprezintă limita de S a basilicii forensis. Basilica forensis a fost construită pe locul tabernelor 1-9, iar pe locul tabernelor 10-11 a fost amenajată o primă încăpere (T), făcând parte dintr-un edificiu care închidea forul pe latura de E. Basilica forensis comunica printr-o uşă cu camera T. La această intrare se ajungea din basilica forensis cu ajutorul unor trepte încadrate de două statui. Baza celei de N s-a păstrat, aparţine guvernatorului M. Sedatius Severianus şi datează din anul 153. Acest an reprezintă şi terminus ante quem pentru construirea Capitoliului şi a întregului for. Este rezonabil să plasăm această transformare cândva în jurul anului 150, ceea ce ar însemna ca macellum-ul să nu fi durat mai mult de o generaţie.

În campania anului 2001 au fost cercetate ambele faze ale încăperii T (T1 şi T2), având fiecare câte o instalaţie distinctă de hypocaust. S-a încercat, dar nu s-a reuşit atingerea limitei de V a basilicii. Este ceea ce a rămas de făcut în campania din 2002, iar aceasta va însemna încheierea săpăturilor în basilică şi publicarea ei.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu