Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Alba Iulia | Site: str. Macului Nr. 4 | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Domestic
Site Types
Urban settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Alba Iulia
Commune   mun. Alba Iulia
Site  str. Macului Nr. 4
Site Sector
Site name   Apulum
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 1026.21
Report Au fost executate săpături arheologice de salvare pentru descărcare de sarcină istorică a terenului situat pe str. Macului, nr. 4. în acest perimetru, cuprins în curtea Colegiului "Horea, Cloşca si Crişan", urma să fie construită o extindere a Grupului Şcolar de Industrie Uşoară Alba lulia. Pe suprafaţa ce urma a fi afectată de construcţie, la data începerii investigaţiilor, existau amenajări contemporane (seră, canalizare, teren de sport asfaltat) care au distrus parţial straturile de cultură. Pentru verificarea stratigrafiei şi a importanţei vestigiilor istorice au fost deschise cinci secţiuni.
Complexele arheologice, puse în lumină cu acest prilej, au constat din: locuinţe şi bordeie romane (3x1,80 x -1,30 m; 3,90 x 3,10 x -2,30 m), unele dintre ele, cu mai multe nivele succesive de locuire, din care s-a prelevat material ceramic, tegular şi osteologic. Au fost surprinse: fragmente de ziduri lucrate în tehnica opus incertum, o încadrare mai pertinentă a acestora putând fi oferită de ştampilele de pe lucernele descoperite, locuinţe medievale cu sau fără anexă, de formă dreptunghiulară (3,20 x 2,10 x -1 m; 4,20 x 3,10 x-1,20 m), ale căror vestigii pledează pentru o încadrare cronologică în sec. XI - Xlll (?) şi numeroase gropi menajere. Probabil că zona cercetată făcea parte din oraşul antic Municipium Septimium Apulensis, mai precis de la periferia sa vestică.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu