Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Feldioara | County: Braşov | Site: Marienburg | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Braşov
Locality   Feldioara
Commune   Feldioara
Site  Marienburg
Site Sector
Site name   Marienburg
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 40964.10
Report Investigaţiile s-au concentrat pe latura de N-V a fortificaţiei feudale prin executarea a două casete numerotate XVII (6 x 4 m) şi XVIII (8 x 2 m) în exteriorul obiectivului şi a unei secţiuni III A (32 x 2 m) orientată N-S. S III A are 23 m în interiorul cetăţii, iar restul în exterior, pe latura de sud a acesteia. Scopul cercetării a constat în a urmării, dacă zidul faza I constructivă, găsit în anii anteriori pe latura nordică a cetăţii, şi atribuit de noi, cu probabilitate, epocii teutonice, continuă şi pe partea de vest. Cercetările au relevat faptul că zidul există pe o lungime de încă 10 m. Din păcate, nici în anul 1994 nu avem nici o probă arheologică care să ne permită datarea certă a acestuia.
În S III A a apărut un zid interior lipit de zidul nordic al incintei, analog constructiv cu cele descoperite în anii anteriori. Acest zid a făcut parte din amenajările ridicate ulterior construcţiei bisericii din interiorul cetăţii (sec. XV - XVII). S III A nu a atins rolul viu, cercetările trebuind continuate în anul 1995.
În campania arheologică 1994 s-au terminat lucrările de protecţie şi marcare în teren a bisericii cetăţii. Zidurile monumentului au fost ridicate 50 cm deasupra solului şi protejate cu o şapă de beton.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu