Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Feldioara | County: Braşov | Site: Marienburg | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Braşov
Locality   Feldioara
Commune   Feldioara
Site  Marienburg
Site Sector
Site name   Marienburg
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Căpățână Dan Site director Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
National Arch. Record Site Code 40964.05
Report Investigaţiile s-au concentrat pe latura de N-V a fortificaţiei feudale prin executarea a două casete numerotate XVII (6 x 4 m) şi XVIII (8 x 2 m) în exteriorul obiectivului şi a unei secţiuni III A (32 x 2 m) orientată N-S. S III A are 23 m în interiorul cetăţii, iar restul în exterior, pe latura de sud a acesteia. Scopul cercetării a constat în a urmării, dacă zidul faza I constructivă, găsit în anii anteriori pe latura nordică a cetăţii, şi atribuit de noi, cu probabilitate, epocii teutonice, continuă şi pe partea de vest. Cercetările au relevat faptul că zidul există pe o lungime de încă 10 m. Din păcate, nici în anul 1994 nu avem nici o probă arheologică care să ne permită datarea certă a acestuia.
În S III A a apărut un zid interior lipit de zidul nordic al incintei, analog constructiv cu cele descoperite în anii anteriori. Acest zid a făcut parte din amenajările ridicate ulterior construcţiei bisericii din interiorul cetăţii (sec. XV - XVII). S III A nu a atins rolul viu, cercetările trebuind continuate în anul 1995.
În campania arheologică 1994 s-au terminat lucrările de protecţie şi marcare în teren a bisericii cetăţii. Zidurile monumentului au fost ridicate 50 cm deasupra solului şi protejate cu o şapă de beton.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu