Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Hârşova | County: Constanţa | Site: Cetatea Carsium | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Late Roman (4th - 7th cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Hârşova
Commune   or. Hârşova
Site  Cetatea Carsium
Site Sector
Site name   Carsium
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 60810.01
Report Se situează pe malul Dunării, în interiorul oraşului Hârşova, între străzile Danubiu, Cetăţii şi Alexandru cel Bun. S-a început deschiderea unei noi secţiuni, în zona "Turnului Comandant", unde în campania din anii din urmă au ieşit la lumină resturile unui zid şi o porţiune absidată, făcând probabil parte dintr-o bazilică.
De asemenea, s-a continuat investigarea axei magistrale S2, în careurile 61-80, unde s-au cercetat în mod deosebit două obiective distincte:
1. O construcţie romano-bizantină (la -2,15 m), identificându-se un nivel de arsură puternică cu urme de chirpici. După demontarea nivelului (la 2,20-2,30 m) au apărut pietre căzute şi urme de bârne de lemn, provenind de la suprastructura edificiului. Din acest nivel au fost recuperate fragmente ceramice, sticlă etc. Nivelul de călcare pe care s-au aflat materialele este uşor aplecat spre est (-2,40 m faţă de 2,10 m la vest) datorită trasării solului. Sub arsură apare o nivelare cu pământ pigmentat de culoare brună şi galben-verzui cu puţine resturi ceramice. Materialele descoperite şi succesiunea stratigrafică conduc, preliminar, la următoarea situaţie:
- un nivel roman de sec. III (datat cu monedă) care şi-a încheiat existenţa prin invaziile carpato-gotice din 271-272 p. Chr.
- un nivel romano-bizantin de sec. IV p.Chr. (V ?), cu resturi de chirpici arşi si nearşi, urme de cărbune şi bârne de lemn (poate corespunde refacerii de la sfârşitul sec. III - începutul sec. IV p.Chr.)
- nivel romano-bizantin de sec. V-VI (datat cu monede). Deasupra urmează un nivel "Dridu", cu locuinţe bogate în inventar, cu deosebire ceramică. Cercetarea obiectivului va continua şi în anul 1999.
2. Zona incintelor (careurile 72-76). Aici s-a identificat o nivelare realizată la sfârşitul evului mediu cu materiale tipice (fragmente ceramice, bombarde, oase de animale (deşeuri menajere) etc. S-a pus în evidenţă incinta perimetrului interior cu nivelul de demantelare modern, în zona careurilor 76-74 s-a identificat emplectonul şi resturi de la bârne de lemn (groase).
S-au observat şi blocuri mari de calcar cu o anumită simetrie ce pot constitui faţa zidului.
În sfârşit, materialul monetar descoperit în campania anului 1998, corespunde, în cea mai mare parte, secolelor III-V p.Chr., ieşind din această grupă doar două piese: o autonomă de bronz histriană de tip Helios şi una de tip Iustin II (Nikomedia, 571/572 p.Chr.).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu