Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mitoc | County: Botoşani | Site: Malu Galben | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Palaeolithic and Mesolithic
Periods
Palaeolithic
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Botoşani
Locality   Mitoc
Commune   Mitoc
Site  Malu Galben
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Chirica Vasile Muzeul de Istorie a Moldovei, Iași
National Arch. Record Site Code 38385.02
Report În luna septembrie 1998, cercetările arheologice de la Mitoc - Malu Galben au fost concentrate asupra careurilor A02-A4, pentru atingerea unor eventuale noi niveluri de locuire aurignaciană.
S-a optat pentru această modalitate de cercetare deoarece, prin colaborarea cu Dr. Paul Haesaerts de la Institutul Regal de Ştiinţele Naturii din Bruxelles s-a stabilit, pe calculator, gradul de înclinare a stratelor geologice la Mitoc - Malu Galben, în acest context, s-a stabilit că, prin dubla înclinare a profilului, perimetrul careurilor A02-A4 poate constitui o zonă de conservare a unor locuiri paleolitice mai vechi decât acelea identificate deja. S-a optat pentru această situaţie şi datorită precarităţii fondurilor rezervate săpăturilor arheologice.
Prin cercetarea atentă a întregii suprafeţe, s-a putut constata că, în careurile A02-A01, la adâncimea de 12,40 m se află un nivel de pietrişuri de rulare în amestec cu piese de silex, cioplite intenţionat. La 0,20 m mai jos, este prezent un alt nivel de astfel de pietrişuri.
În careul A3, la adâncime de 12,05 m (corespunzătoare adâncimii de 12,40 m din A02) au fost identificate stânci de calcar din baza versantului, piese de silex şi un molar de cal.
În careul A4, la adâncimea de 11,70 m, peste nivelul de stânci de calcar, s-a conservat un craniu de cal (Equus caballus) aproape întreg, dar fără materiale litice.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu