Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Afrimeşti | Commune: Bârla | County: Argeş | Site: Castellum B | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Early Roman period (1st cent. BC - 1st cent. AD);
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Early Roman Period
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Argeş
Locality   Afrimeşti
Commune   Bârla
Site  Castellum B
Site Sector
Site name   La Cetate; La Urloaie
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bogdan Cătăniciu Ioana Site director Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 14478.05
Report Cercetările de la Urluieni din 1995, fuseseră programate a se desfăşura în castellum A, de pământ şi lemn, cu scopul de a obţine elementele de datare pentru momentul de construire al acestuia şi pentru a obţine datele principale privind fazele lui de existenţă. Din păcate, deşi s-au făcut demersurile necesare, ca în temeiul Legii 18 să se creeze domeniul public şi pe aria pe care se află acest castellum, pământul a fost împărţit ţăranilor şi este cultivat cu porumb, aşa încât nu am putut efectua cercetarea programată.
Ca urmare, am schimbat programul şi am reluat săpăturile în zonă, unde după toate probabilităţile se află praetorium. S-a început cercetarea unei suprafeţe de 30 x 7 m, dat fiind că numai săpăturile în suprafaţă pot determina urmele zidurilor scoase, de cele mai multe ori, până la ultima cărămidă. O monedă bulgărească, emisă în 1870, ar putea fi un indiciu pentru epoca în care s-a început spolierea celei mai mari părţi a zidurilor.
Cercetarea nu este încheiată, remarcându-se marea cantitate de material arheologic, fibule, monede, vârfuri de săgeţi şi două mortaria, unul de granit (crăpată în antichitate şi prins într-o bandă de fier şi celălalt din marmoră. Cele două mortaria au fost puse unul într-altul şi aşezate răsturnat, cu faţa în jos.
Cercetarea va continua în campania viitoare, extinzându-se până la zidul de incintă pe latura de vest şi pentru a identifica planul construcţiei, care se poate bănui ca fiind destul de complicat.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu