Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Oradea | County: Bihor | Site: Cetatea Oradea | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bihor
Locality   Oradea
Commune   mun. Oradea
Site  Cetatea Oradea
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Rusu Adrian Andrei Site director Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 26573.02
Report


Campania a V-a a avut în obiectiv cercetarea secţiunilor S X (10 x 2,5 m), S XVIII (7 x 5 m) şi finalizarea S XVI, începută în campania anterioară.


Fortificaţia de lemn şi val de pământ a fost întâlnită în două puncte diferite. S-a confirmat refacerea ei în două etape, cel puţin în perimetrul aripii vechi a palatului episcopal. Din perioada contemporană ei au fost cercetate o locuinţă şi un cuptor (sec. XII - XIII). Cercetarea a confirmat ipotezele mai vechi ale succesiunii de construcţie a aripilor palatului episcopal.


Aripa veche a fost cea dinspre sud-est, la care s-a adosat, în unghi obtuz, o altă aripă nouă, mai amplă. Un alt punct al şantierului a urmărit vecinătăţile turnului de incintă, cu bază circulară (T2). Diametrul său a fost de circa 7,60 m. Au fost găsite nivelele sale de construcţie şi dărâmare. Au apărut elemente noi ale palisadei din sec. al XVII-lea şi amenajări locative din secolele XVII - XVIII. S-au cercetat şase noi morminte (M 45 - M 50). Între pietrele profilate se găsesc, în proporţie egală, fragmente gotice şi renascentiste. Unele sunt noutăţi, altele au semne de pietrari noi ori prezintă refolosiri interesante. S-au descoperit încă două fragmente de clopot, din care una cu un fragment de inscripţie, cealaltă cu un cap de "putti". Se adaugă accesorii vestimentare şi podoabe (copci ornamentale, "trese" aurite, inel cu montură, ac de pănaş), aplici (una argintată, pentru o broască de lădiţă). Alături de numeroasele fragmente de ghiulele, sunt piese şi accesorii de construcţie de fier. Între piesele de sticlă remarcăm un fragment din gâtul unui flacon şi peretele unui vas ornamentat prin incizii şi vopsire. Din ceramica de uz comun o menţiune specială merită un lot de pahare de lut, din pastă caolinică (sec. XIV - XV), ceramică importată din Orient. S-au găsit urmele consistente ale unei sobe confecţionată din cahle-oale cu gura circulară (21 bucăţi întregi sau întregibile). Pe lângă alte materiale le adăugăm pe cele numismatice. Cele mai vechi sunt un grup de trei monede de la sfârşitul secolului al XIV-lea.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu