Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Alba Iulia | Site: Apulum II - Profi | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Early Medieval
Periods
Roman Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Alba Iulia
Commune   mun. Alba Iulia
Site  Apulum II - Profi
Site Sector
Site name   [Apulum]
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Brânda Dan Sever Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Dragotă Aurel Site director Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Rustoiu Gabriel Tiberiu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba
National Arch. Record Site Code 1026.19
Report În perioada 21.08 - 31.10. 2002, s-au efectuat cercetări arheologice la ieşirea din municipiul Alba Iulia, lângă drumul spre Zlatna, mai exact la intersecţia B-dul Victoriei cu Str. Calea Moţilor. Pe amplasamentul respectiv, SC Profi Rom Food SRL Timişoara urmează să construiască un complex comercial. Având în vedere că perimetrul viitoarei construcţii se află în zona unei mari necropole romane şi feudal timpurii, fapt confirmat şi de recentele cercetări pentru Staţia de distribuţie carburanţi OMV, s-a impus descărcarea de sarcină istorică.
S-a săpat o suprafaţă de aproximativ 2.000 m2.
Pe acest amplasament, s-au dezvelit 185 de morminte (inhumaţie şi incineraţie) din epoca romană. În cazul mormintelor de inhumaţie, defuncţii au fost depuşi în decubit dorsal, în groapă simplă sau în cistă de cărămidă, acoperită. Scheletele din cistele de cărămidă s-au păstrat parţial, majoritatea fiind jefuite. Incineraţia este reprezentată de morminte în care defunctul era ars pe loc sau la ustrinum, iar resturile cinerare au fost depuse într-o groapă simplă sau într-o urnă. Inventarul funerar este destul de divers, şi constă din: monede de bronz, piese de podoabă şi vestimentaţie (mărgele, fibule din bronz sau fier, inel digital cu gemă), zar din os, opaiţe şi vase ceramice. Elementele de rit şi ritual funerar, ne permit o datare între secolele II-III. Nu s-au identificat morminte din perioada evului mediu timpuriu.
S-a identificat limita NNV a cimitirului (spre Zlatna). În ceea ce priveşte latura NNE (spre Bazinul Olimpic) s-au descoperit încă numeroase morminte, fapt ce sugerează continuarea necropolei în această direcţie.
Săpăturile de salvare vor continua şi în anul 2003, când va fi afectată în special zona viitoarei parcări a supermarket-ului.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu