Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Balaci | County: Teleorman | Site: Ruinele Curţii lui Constantin Bălăceanu | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Defence;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Teleorman
Locality   Balaci
Commune   Balaci
Site  Ruinele Curţii lui Constantin Bălăceanu
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Constantinescu Nicolae
Predoi Veronica
Ţânţăreanu Ecaterina
National Arch. Record Site Code 152001.02
Report În săpătura arheologică din anul 2002 observaţiile s-au concentrat, în interior, asupra traveei de vest a pivniţei mari (P 2) pentru identificarea celui de-al doilea stâlp central şi asupra intrării, iar în exterior pe latura de sud pentru localizarea accesului la foişor şi locuinţă.
În acest scop au fost practicate două secţiuni şi o casetă.
Secţiunea VIII, cu dimensiunile de 9 x 1,50 m este perpendiculară pe zidul de vest al P 2, capătul ei ocupând o treime din intrare pentru definirea cât mai exactă a elementelor acesteia: astfel s-a localizat pragul, iar la - 0,32 m sub acesta s-a identificat un paviment format din cărămizi fragmentare aşezate neordonat. Acest nivel de călcare corespunde primelor cărămizi din elevaţie, imediat sub el apărând o lentilă de mortar care se pierde, scursă din cofragul fundaţiei. Fundaţia din mortar amestecat cu nisip grosier este retrasă uşor faţă de zidul de cărămidă, grosimea ei neputând fi determinată cu această ocazie. Referitor la stratigrafie este semnificativă şi în această zonă a pivniţei lipsa unui nivel de demolare masivă.
Caseta II, cu dimensiunile de 4,50 x 2 m a permis observarea sistemului de construcţie, la baza stâlpului central: peste pământul viu, format dintr-o argilă galben-roşcată, foarte densă, s-a turnat o platformă de mortar cu grosimea cuprinsă între 0,14/0,45 m, deasupra căreia s-au aşezat cărămizile stâlpului în forma unui dodecagon. Acesta a fost demolat într-o epocă mai veche, la baza lui aflându-se o aglomerare de moloz.
Secţiunea IX, cu dimensiunile de 2,50 x 1,50 m a fost poziţionată în exterior, perpendicular pe latura sudică a P 2, spre extremitatea ei de vest în ideea de a stabili accesul către locuinţa prin foişorul amplasat deasupra gârliciului. Nu s-a identificat nici un element constructiv care să contureze existenţa unei scări, dar s-a surprins restul unui pavaj format din fragmente de cărămidă prinse într-un strat subţire de mortar situat la adâncimea de aproximativ - 1 m faţă de nivelul actual de călcare.
Şi în această campanie frapează absenţa aproape totală a materialului arheologic, care coroborată cu inexistenţa unor niveluri de demolare care ar fi trebuit să cuprindă urmele distrugerii bolţilor şi pereţilor pivniţei mari precum şi nelocalizarea (cel puţin în stadiul actual al cercetării) a accesului la locuinţa susţin ipoteza că moartea agăi Constantin Bălăceanu şi prigonirea familiei sale de către Constantin Brâncoveanu au întrerupt de fapt lucrările de edificare ale reşedinţei boiereşti de la Balaci, rămânând încă sub semnul întrebării dacă s-a construit mai mult decât ceea ce s-a păstrat până astăzi.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu