Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Chilieni | Commune: mun. Sf. Gheorghe | County: Covasna | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Free Dacians
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Covasna
Locality   Chilieni
Commune   mun. Sf. Gheorghe
Site  
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bartók Botond Site director Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional Covasna
National Arch. Record Site Code 63410.02
Report În aşezarea de secol IV p. Chr. de la Chilieni s-au efectuat cercetări arheologice sistematice începînd din anul 1987.
În campania arheologică 1994, ca urmare a unor lucrări de construcţii executate pe terenul arabil din apropierea terasei Oltului, între cartierele Chilieni şi Coşeni (drumul naţional Sf. Gheorghe Braşov).
În profilul S1 nu s-a surprins nici un strat de cultură, ceea ce ne face să afirmăm că fragmentele ceramice apărute la suprafaţa solului au fost aduse de plug ori de maşinile de discuit cu ocazia lucrărilor agricole.
Deci aşezarea de la Chilieni nu s-a extins spre drumul naţional Sf. Gheorghe - Braşov, ci s-a aflat între Olt şi actualul mal al terasei acestuia, care a constituit şi obiectul carierei de nisip de aici. Lipsa stratului de cultură s-a constatat şi în cazul S2 situaţie ce întăreşte afirmaţia de mai sus. La 7,70 m.,de latura estică a construcţiei s-a deschis S3 lung de 10 m. şi lat de 1 m.,prezentând aceiaşi situaţie stratigrafică ca şi S1 şi S2, ca de altfel şi S4 lung de 5 m., şi lat de 1 m., trasat pe latura sudică.
Alături de şanţurile menţionate au fost trasate şi deschise şi două casete în malul terasei Oltului: la 14,50 m., de caseta sudică din 1993 C1 şi C2 la 10,60 m., sud de prima (C1 : 5,50 m x 3,20 m; C2 : 4,00 m x 2,50 m.). În C2, s-a surprins o latură a unei locuinţe restul fiind distrusă de lucrările de excavaţie la cariera de nisip.
Materialul descoperit constă din fragmente ceramice din pastă fină ori grosieră, lucrate la roată ori cu mâna, de culoare roşie neagră ori cenuşie, de tip "Krausengefass" sau în tehnica "grafitti". Alături de acestea au fost descoperite şi patru obiecte din fier constând din două lame, un inel probabil de la o cataramă, precum şi un spin aparţinând tot unei catarame.
Pe baza cercetărilor întreprinse în 1994 s-au putut observa în primul rând marginile estetice, nordice şi sudice ale aşezării de secol IV p.Chr. de la Chilieni, situaţie neclarificată până acum în campaniile anterioare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu