Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Carei | County: Satu Mare | Site: Bobald | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Late Medieval
Periods
Neolithic;
Bronze Age;
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic
Site Types
Tell
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Satu Mare
Locality   Carei
Commune   mun. Carei
Site  Bobald
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Németi János Muzeul Municipal Carei
Roman Petre Site director Institutul Român de Tracologie, Bucureşti
National Arch. Record Site Code 136535.02
Report Cercetarea arheologică din anul 2002 a urmărit la sectorul Bobald I – "casa agronomului" – degajarea unor suprafeţe destinate pentru construcţii – adică lărgirea clădirii existente din anii ‘80.
Au fost fixate următoarele secţiuni:
S VII–2002 cu dimensiunile 5 x 4,80 m (0,20 m perete median);
S VIII–2002 cu dimensiunile 5 x 4,80 m (0,20 m perete median);
S IX–2002 cu dimensiunile 4 x 4 m (0,20 m perete median);
S X – 2 x 2 m – zonă pregătită pentru un puţ.
Situaţia stratigrafică nu diferă faţă de cercetările din anul 2001 din această zonă. Suprafaţa tell-ului şi azi este mult deranjată de arătura adâncă executată cu ocazia plantării pomilor fructiferi. În continuare depunerile din faza finală a vieţii tell-ului până în adâncimea de -1,40 –1,50 (de sus) toate depunerile sunt bulversate, deranjate din cauza cimitirului din epoca feudală. Mormintele sunt depuse în două nivele, iar morminte de copii apar chiar sub nivelul solului vegetal, răvăşite de lucrări agricole. În total au fost observate în jur de 80 de morminte cu inventar sărac format din nasturi, mici ace de coc şi mărgele mărunte cusute pe haine sau pe năframa aşezată pe cap în cazul mormintelor de femei (fete tinere).
La adâncimea de -1,35 -1,40 (de sus) prin urmele de arsuri puternice – se constată urmele unei locuinţe; apoi la adâncimea de -1,80 -1,90 m – toate conţin materiale specifice culturii Otomani – faza mijlocie.
La adâncimea de -2,30 -2,40 m – se distinge o depunere de lut aşternut, care maschează sfârşitul depunerilor din epoca bronzului timpuriu.
Toate secţiunile au fost adâncite până la solul de culoare brun-roşcat – un lut loess-oid – la -2,50 -3 m.
Au fost urmărite problemele legate de evoluţia tell-ului, de primele depuneri sporadice din faza finală a neoliticului târziu, bronzul timpuriu – cultura sau grupul Sanislău şi apoi cultura Otomani, surprinsă şi faza finală în special prin gropiţe, care străpung depunerile din epoca bronzului mijlociu – adică faza clasică a culturii Otomani. Au fost descoperite multe vase întregi sau întregibile, cantitate mare de oase de animale, un model de căruţă ornamentat cu cap de animal stilizat, obiecte din os, o daltă din bronz şi alte obiecte lucrate din lut: greutăţi, fusaiole, roţi din modele de căruţe, etc. [Németi János]
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu