Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Siliştea | County: Brăila | Site: Conac | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Latene;
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.);
Early Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Brăila
Locality   Siliştea
Commune   Siliştea
Site  Conac
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Pandrea Stănică Muzeul Brăilei
Sîrbu Valeriu Site director Muzeul Brăilei
National Arch. Record Site Code 44006.04
Report


S-au descoperit trei complexe neolitice (cultura Boian - Giuleşti), iar în strat numeroase fragmente ceramice din Hallstatt-ul timpuriu. Stratul arheologic a fost distrus de o construcţie de lemn, funcţională în perioada interbelică şi demolată în 1952.


1. Vestigiile neolitice (cultura Boian - Giuleşti). S-au cercetat două gropi şi resturile unei locuinţe de suprafaţă. Gropile au fost distruse la partea superioară de construcţia din perioada interbelică şi de arăturile adânci. Locuinţa a fost identificată datorită unor zone compacte de pământ galben, amestecat cu pleavă, care sunt resturi de pereţi prăbuşiţi. Aceste zone sunt dispuse la distanţe de aproximativ 3-4 m, unele de altele. În jurul resturilor compacte de pereţi am găsit o zonă de circa 9 m de pământ brun-gălbui, pigmentat cu mici fragmente de pereţi. Între resturile de pereţi am găsit o cantitate modestă de fragmente ceramice. Recolta mică de obiecte şi distanţa relativ mare dintre zonele compacte de resturi de pereţi ne fac să credem că am nimerit într-o zonă din exteriorul locuinţei (zona de prăbuşire). Materialul ceramic este tipic pentru cultura Boian - Giuleşti: pahare decorate cu pliseuri, vase din pastă semifină decorate prin incizie, vase din pastă grosieră decorate cu barbotină.


2. Vestigiile din Hallstatt-ul timpuriu (Grupul Tămăoani). Nu s-au identificat complexe arheologice. Am descoperit doar fragmente ceramice în strat. Ele provin de la vase mari, decorate cu benzi de linii incizate, dispuse în ghirlande şi de la vase-sac de tradiţie Noua-Coslogeni.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu