Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Alba Iulia | Site: str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) | Excavation Year: 2003

Excavation Year   2003
Epoch
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.);
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Post-Roman Period;
Migrations Period;
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Alba Iulia
Commune   mun. Alba Iulia
Site  str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice)
Site Sector
Site name   Apulum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Istrate Angel
Istrate Marcu Daniela
Szőcs Péter Levente
Tănase Daniela
National Arch. Record Site Code 1026.09
Report În campania anului 2003 a fost realizată o singură secţiune pe latura de E a palatului, S 34, cu dimensiunile 5 x 2 m. Locul secţiunii a fost stabilit de necesitatea instalării unei canalizări în această zonă.
Structuri zidite:
Zidul palatului prezintă o deviere de 47 cm, care intervine brusc în linia zidului, fapt care ar sugera faze diferite de construcţie pentru cele două tronsoane care se întâlnesc în dreptul acestei secţiuni. Din păcate, fundaţiile palatului nu au putut fi observate în întregime din cauza limitării suprafeţei de cercetat şi a descoperirii unei construcţii recente.
Descoperirile din suprafaţa secţiunii sunt legate de un ansamblu de construcţii aparţinând epocii moderne. Au fost dezvelite fundaţiile din beton ale unei construcţii care s-a adosat palatului.
Lângă amenajarea de mai sus se află ruinele unui bazin turnat din beton, a cărui limită de E se află la 4,5 m de la zidul palatului, cu o deschidere interioară de 2,30 m. Bazinul a fost abandonat în primele decenii ale sec. XX.
Pe lângă bazin trece o canalizare din tuburi de beton cu diametrul exterior de 40 cm. Orientată pe direcţia N - S, canalizarea este îngropată la adâncimea de cca. 1,78 m de la nivelul de călcare actual (-1,70 m V).
Stratigrafia:
Stratigrafia în zonă a fost puternic bulversată de intervenţiile moderne. Partea cea mai puţin deranjată a profilului se află pe latura de E a secţiunii lângă groapa canalizării: pe un segment restrâns s-au putut observa depunerile specifice colţului de SV al cetăţii de la Alba Iulia, începând cu epoca post romană, suprapusă direct de amenajările ce au precedat construcţiile cu mortar ale epocii arpadiene.
În partea centrală a săpăturii, lângă bazinul din ciment, sub cota de -1 m s-a săpat în straturi nederanjate (straturile 9 şi 6) din care s-au recoltat materiale databile în sec. XI-XIII. Pe lângă fragmentele ceramice descoperite la acest nivel a mai apărut şi o monedă arpadiană conservată precar. Peste aceste depuneri intervine un strat consistent de pământ negru afânat care conţine foarte puţin material arheologic atipic, foarte probabil o nivelare anterioară construirii primului palat episcopal.
Abstract other lang.
Abstract   During this campaign we drew only one section, as the finds were associated with modern constructions. We uncovered the concrete foundations of a construction that was added to the palace. In the central part of the excavations we picked up materials dating to the 11th – 13th centuries. Besides the sherds uncovered at this level a poorly preserved Arpadian coin appeared.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu