Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Bumbeşti-Jiu | County: Gorj | Site: Vârtop | Excavation Year: 2003

Excavation Year   2003
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Domestic
Site Types
Urban settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Gorj
Locality   Bumbeşti-Jiu
Commune   or. Bumbeşti-Jiu
Site  Vârtop
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Mărgineanu-Cârstoiu Mădălina Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
National Arch. Record Site Code 79317.02
Report Cercetările arheologice s-au desfăşurat în perioada 7 – 19 iulie 2003 în zona thermae-lor din vicus-ul militar, situat la S de castrul cu val de pământ de la Bumbeşti Jiu – Vârtop.
Scopul campaniei din 2003 a fost identificarea unor posibile construcţii în sectorul cercetat în anii precedenţi trasându-se în acest sens două secţiuni. Datorită existenţei unui drum industrial, prima secţiune, S 1/2003 cu dimensiunile de 7 x 2 m, a fost trasată la cca. 30 m N faţă de thermae şi la 10 m E de DN 66 (E 79), fiind paralelă cu pârâul Vârtop.
Din nefericire, din punct de vedere arheologic, această secţiune nu a furnizat elemente interesante deoarece stratul de umplutură modernă rezultat în urma construcţiei DN 66 Târgu Jiu – Petroşani era compact şi consistent. Acest lucru a fost principalul impediment în continuarea săpăturii, ajungându-se totuşi până la adâncimea de – 0,60 m.
Secţiunea S 2/2003 cu dimensiunile de 5 x 2 m a fost trasată la 2 m E de DN 66 şi la 1 m V de S 1/2002, având orientarea N - S. În caroul 1, în partea de N a secţiunii, la –0,40 m a apărut fundaţia unei construcţii realizată din piatră de râu legată cu mortar. Zidul care se prelungeşte spre V a fost distrus de amenajarea DN 66, fiind evidenţiat parţial pe o distanţă de 0,90 m şi având o lăţime de 0,80 m.
Realităţile din teren nu ne-au permis extinderea secţiunii spre N sau V din cauza existenţei unui copac cât şi a DN 66 care se află în imediata apropiere a secţiunii noastre. Tot în acest carou s-a identificat colţul unui zid construit din piatră de râu de dimensiuni mici, legată cu mortar, care pare să continue spre N. Legătura dintre cele două fundaţii s-a realizat, la un moment dat, printr-un zid de cărămidă care a fost adăugat ulterior.
Inventarul arheologic constă din materiale de construcţie din ceramică şi metal (cărămizi întregi şi fragmentare, ţigle şi olane fragmentare şi piroane cu cap în formă de T), ceramică uzuală lucrată cu mâna dintr-o pastă de culoare neagră (un fragment de oală cu brâu alveolar) şi la roată din pastă de culoare roşie, precum şi fragmente de sticlă.
În caroul 1 s-a găsit o monedă de bronz, ilizibilă, care datorită stării precare de conservare nu a putut fi determinată.
Stratigrafia secţiunii S. 2/2003 este următoarea: între 0 şi –0,21 m este stratul vegetal, între –0,21 –0,80 m este stratul de cultură roman. În carourile 1-3 este un strat de pământ galben care nu se mai continuă în carourile următoare; de la –0,80 m apare stratul steril din punct de vedere arheologic.
Abstract other lang.
Abstract   The excavations at the thermae area of the military vicus of "Bumbeşti-Jiu Vârtop" uncovered the foundations of some river stone buildings. The archaeological inventory consists of metal and ceramic materials, coarsewares made by hand or by wheel, glass sherds and a bronze coin which cannot be determined. This material dates to the 2nd century A.D.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu