Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mereşti | County: Harghita | Site: Dâmbul Pipaşilor | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Latene
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Harghita
Locality   Mereşti
Commune   Mereşti
Site  Dâmbul Pipaşilor
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Crişan Viorica Site director Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Molnar Eva Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc
National Arch. Record Site Code 85065.01
Report Cercetările au continuat pe terasa nr. 5. S-a deschis o suprafaţă de 48 m.p., pentru dezvelirea totală a locuinţelor apărute parţial în secţiunea din anul precedent. Cronologic, acestea se încadrează atât în prima fază a locuirii dacice (L. nr. 9,10,11; sec. II - I a.Chr), cât şi în a doua (L. nr. 7-8; sec. I a.Chr - I p. Chr). Locuinţa nr.8 a avut, se pare, rol de atelier de turnare a pieselor de podoabă. În ea erau trei vetre de foc intens folosite iar în jurul acestora s-au aflat mai multe fragmente de creuzete, zgură de fier şi vase fragmentare sau întregi, lucrate cu mâna sau roata.
În locuinţe, dar şi în afara lor au fost descoperite numeroase vase fragmentare, întregibile sau chiar întregi dintre care se remarcă un vas borcan mare, două fructiere şi un kantharos, ultimele fiind lucrate cu roata. Alături de ceramică şi de un impresionant număr de oase de animale au mai fost descoperite următoarele piese: 10 fusaiole, 3 lustruitoare, două sfeşnice de lut (miniatură) unelte din os, cute de piatră, două fibule (una de bronz şi alta de argint), un cercel de bronz, două oglinzi fragmentare, două monezi (denari republicani de argint, anii 123 şi 83 a. Chr) şi mai multe cuţite şi cuie de fier.
Ca şi în anii anteriori, s-au descoperit şi acum materiale aparţinând epocii bronzului, cultura Wietenberg, precum şi fragmente ceramice atribuite secolelor VII - VIII şi XI - XIII.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu