Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Chilieni | Commune: mun. Sf. Gheorghe | County: Covasna | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Free Dacians
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Covasna
Locality   Chilieni
Commune   mun. Sf. Gheorghe
Site  
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bartók Botond Site director Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional Covasna
National Arch. Record Site Code 63410.02
Report


Cercetările arheologice practicate în aşezarea din sec. IV p.Chr. de la Chilieni au continuat în zona de la nord de secţiunile trasate în prima campanie de săpături, din 1987. S-au deschis în malul terasei Oltului două casete, C.1 (8,20 x 1,90 x 2,10 x 8,20 m) şi C.2 (8,75 x 0,60 x 0,70 x 8,75 m). În C.1 s-au surprins două gropi în formă de sac şi o lentilă de chirpic. În gropi au apărut fragmente ceramice provenind de la vase lucrate la roată, de tip "Krausengefäss", de la vase modelate cu mâna, din pastă grosieră şi câteva fragmente de la un vas modelat cu mâna, decorat cu triunghiuri în zona buzei. Chirpicul provenea de la o locuinţă surprinsă în malul terasei Oltului, probabil distrusă de exploatarea de nisip din zonă. În C.2, de asemenea, au apărut două gropi în formă de sac care conţineau: fragmente ceramice lucrate la roată şi fragmente de vase modelate cu mâna, din pastă fină sau grosieră, de culoare neagră, cenuşie sau roşie, de la vase de provizii, vase de tip borcan şi fragmente de boluri; fibulă de bronz cu piciorul întors pe dedesubt (mit umgeschlagenem Fuss). Exemplare similare s-au descoperit la Sântana de Mureş, M.48, ca şi în necropolele de sec. IV din Muntenia.


Înspre peretele nordic al C.2, a apărut o îngrămădire de chirpic, care a aparţinut unei locuinţe distrusă în întregime de cariera de nisip. Se impune investigarea laturei nordice a aşezării, a cărei limită nu a fost încă surprinsă.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu