Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sarmizegetusa | County: Hunedoara | Site: Forum novum | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Latene;
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Sarmizegetusa
Commune   Sarmizegetusa
Site  Forum novum
Site Sector
Site name   Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Diaconescu Alexandru Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Obmann Jürgen Universitatea din Köln, Germania
Piso Ioan Site director Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Schäfer Alfred Universitatea din Köln, Germania
National Arch. Record Site Code 91063.01
Report


Prin forum novum înţelegem obiectivul cunoscut în vechea literatură de specialitate ca for al coloniei. El se află la sud de forul traianic (forum vetus) şi se compune, din câte ştim până acum, dintr-o curte şi un spaţiu acoperit, aflat la nord de aceasta. A mai fost cercetat şi intersititium-ul dintre cele două foruri. În total a fost dezvelită o suprafaţă de 30 x 15 m din partea nord-vestică a obiectivului. Acolo unde terenul a permis-o, săpătura s-a desfăşurat pe carouri de 4 x 5 m şi a mers până la o adâncime de circa 2 m.


Am identificat pe toată suprafaţa resturile unei prime faze de lemn, constând dintr-un cardo cu un canal de drenaj pe mijloc şi o clădire la est de el. Înspre drum aceasta are un portic şi, dincolo de el, încăperi de diferite dimensiuni. Forma acestora nu pledează pentru o interpretare în sensul unei barăci militare.


În timpul construirii forului traianic, clădirile de lemn din forum novum au fost demolate şi întreaga suprafaţă a servit drept loc de depozitare a materialelor, de preparare a mortarului, etc., şi pentru care s-a construit un adevărat sistem de canale de drenaj. După încheierea construirii forului traianic a fost adăugată la sud de el, către sfârşitul domniei lui Traian sau la începutul domniei lui Hadrian, o nouă piaţă, probabil un macellum, perfect aliniat forului traianic, dar cu zidurile construite într-o tehnică mai puţin îngrijită. Pe latura de sud a acestei pieţe se găsea un şir de tabernae de 6 x 5 m, iar în faţa lor un portic cu arce, lat de 5 m. La sud de acesta se întindea curtea, pavată cu lespezi de gresie nisipoasă. Semnificativ ni se pare faptul că această combinaţie între for şi macellum, întâlnită în faza de lemn a forului traianic, este păstrată în faza de piatră. Într-o fază ulterioară pilaştrii porticului sunt înlocuiţi cu un zid continuu, care avea cu siguranţă largi deschideri înspre curte. Aceasta este lărgită spre vest şi pavată cu plăci de gresie cenuşie. În dreptul porticului sunt înălţate baze de statui ecvestre, dintre care în suprafaţa cercetată am găsit cinci, în faţa cărora se adaugă una de dimensiuni colosale.


Ulterior curtea a fost pavată cu dale mari de travertin. Din tabernae-le amintite mai funcţionează cele două din capătul vestic, pe când în zona centrală este amenajată o aulă în care sunt dispuse statui de demnitari. Am găsit două fragmente din bazele cu inscripţii. Lărgirea curţii s-a făcut cu ocazia ridicării unei mari clădiri, care se vede pe teren la sud de săpătura noastră şi despre care credem că este Capitoliul. Toate aceste lucrări indică transformarea macellum-ului într-un al doilea for.


Una dintre cele mai interesante descoperiri este o conductă de plumb din vremea lui Traian, purtând numele oraşului şi a doi demnitari. La nivelul clădirilor de lemn şi în umpluturile aduse în vederea fazei de piatră a fost descoperit un bogat material arheologic, care nu cuprinde piese specific militare, cum s-a întâmplat cu umpluturile din forum vetus.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu