Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sânnicolau Mare | County: Timiş | Site: Selişte | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Latene
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Timiş
Locality   Sânnicolau Mare
Commune   Sânnicolau Mare
Site  Selişte
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bejan Adrian Site director Universitatea de Vest, Timişoara
Grec Marius şcoala Generală Nr. 2 Sânnicolau Mare
Iambor Petre Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Matei Ștefan Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 155537.03
Report


I. Zona Sânicolaul Mare "Selişte" este cunoscută ca sit arheologic în urma deselor descoperiri arheologice menţionate în literatura de specialitate şi prin piesele provenind de aici şi aflate în diferite colecţii arheologice.


S-a tras o secţiune (S 1) orientată N-S, cu dimensiunile totale 24 x 1,50 m, care a urmărit următoarea stratigrafie: a) la 20 - 25 cm de nivelul de călcare actual se află un nivel feudal cu o grosime variind între 15 - 20 cm din care s-a recuperat ceramica de sec. XV - XVI; b) sub nivelul feudal, un strat compact cu urme de locuire intensă, databil cu ceramică de sec. X - XI, căreia îi aparţin majoritatea elementelor şi complexelor arheologice din secţiune; c) nivel reprezentat prin fragmente ceramice de sec. VI - VII, deranjat în cea mai mare parte de stratul de cultură feudal-timpuriu; d) deasupra solului steril, fragmente atipice de ceramică cenuşie post-romană (sec. III - IV).


Adiacente secţiunii, s-au deschis, pentru degajarea complexelor arheologice, casetele C1 (3 x 1,50 m) şi C2 (4 x 2 m).


Pentru verificarea stratigrafiei, paralel cu S1 s-a efectuat o secţiune (S2) cu dimensiunile de 14 x 1,50 m. Între cele 2 secţiuni s-a lăsat o distanţă de 10 m. Şi în S2 se confirmă stratigrafia din S1. În S2 a deranjat o locuinţă feudală (sec. XV - XVI) care distrusese parţial o locuinţă feudal-timpurie. Apare în S2 şi nivelul datat cu fragmente ceramice din a doua jumătate a mileniului I p.Chr., iar între 3,90 - 4,10 m, într-o mică groapă cu fund albiat, adâncită în solul steril s-au găsit fragmente ceramice cenuşii de sec. III - IV.


S-au degajat complexele arheologice cuprinse în S1 - C1 - C2.


II. În anul 1995 au fost surprinse următoarele complexe arheologice la şantierul arheologic Sânicolaul Mare - "Selişte": a) o locuinţă feudală de sec. XV - XVI; b) două locuinţe de sec. X - XII; c) o groapă de provizii de sec. X - XII; d) două vetre aparţinând unor cuptoare menajere distruse şi datate în a doua jumătate a primului mileniu p.Chr. (sec. VI - VII); e) urme de locuire postromană.


III. Concluzii


Platoul "Selişte" este un platou de mari dimensiuni, din zona sa provenind materiale arheologice diverse ca perioadă, din neolitic şi până în feudalism. Se impune, în viitor, continuarea cercetărilor arheologice pentru depistarea şi cercetarea pe cale arheologică a locurilor de provenienţă a acestor materiale (aşezări sau necropole).

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu