Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Şimleu Silvaniei | County: Sălaj | Site: str. Cotnari, nr. 60 | Excavation Year: 2005

Excavation Year   2005
Epoch
Latene
Periods
La Tène
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Şimleu Silvaniei
Commune   or. Şimleu Silvaniei
Site  str. Cotnari, nr. 60
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bejinariu Ioan
National Arch. Record Site Code 139893.12
Report Situl arheologic de la Şimleu Silvaniei str. Cotnari este amplasat în zona sud-vestică a oraşului, pe un teren în pantă, aflat în apropierea unui afluent secundar al Crasnei. Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a rezervat zona respectivă drept amplasament pentru construirea unor locuinţe destinate tinerelor familii. Cu ocazia unei periegheze în zonă au fost descoperite câteva fragmente ceramice atipice. În apropiere, în punctul Brijigă, lângă fosta fabrică de cărămidă situată la cca. 300 m V de zona investigată, au fost descoperite la începutul anilor `90 ai secolului trecut materiale ceramice din prima epocă a fierului. Pe această bază DCCPCN Sălaj a solicitat MJIA Zalău efectuarea săpăturilor preventive în acest punct, la obiectivul „Locuinţă familială, proprietatea Moisi Viorel, str. Cotnari, nr. 60”.
Cercetarea a vizat perimetrul de 10 x 5 m ocupat de construcţia menţionată. Zona este mlăştinoasă şi ca atare s-a optat pentru ridicarea construcţiilor pe un teren în pantă. În suprafaţa investigată nu au apărut complexe arheologice şi nici nu există un strat de cultură. Stratigrafia zonei cercetate este simplă. Sub stratul vegetal cu o grosime de cca. 0,25 m apare direct stratul steril, galben argilos. În profilul estic am sesizat că din stratul vegetal pornesc trei ,,complexe”. Este vorba despre un şanţ între m. 0,25–0,75 ce se adânceşte până la -0,90 m care a fost surprins pe o lungime de 5 m spre limita vestică a suprafeţei. Pare să fie vorba despre un şanţ de drenaj mai vechi sau de o delimitare între două proprietăţi. Celelalte două ,,complexe” apar ca două gropi cu marginile albiate şi fundul îngust şi se delimitează mai ales prin umplutura puţin mai închisă la culoare decât stratul galben-argilos în care se adâncesc. Credem că cele două sunt de fapt amprente ale gropilor în care au fost plantaţi pomi fructiferi, deoarece anterior în zonă existase o livadă. În nici unul dintre cele trei aşa-zise ,,complexe” nu au apărut materiale arheologice. Singurele materiale ceramice au fost descoperite în stratul vegetal, la mică adâncime (-0,05 m) spre limita vestică a suprafeţei. Se remarcă un fragment de la un castron lucrat la roata olarului, cu buza îngroşată. Este confecţionat din pastă fină, de culoare cărămizie, însă insuficient ars (miezul este cenuşiu). După tipul şi caracteristicile pastei poate fi atribuit perioadei Latène. Celelalte fragmente sunt prea mici şi atipice pentru a putea fi determinate.
Pentru viitor credem că este oportună supravegherea arheologică a zonei, în condiţiile în care se prefigurează ridicarea unor alte construcţii. Nu este exclus ca în apropiere, în perimetrul destinat de Primăria Şimleu pentru construirea unor locuinţe să existe un sit arheologic de unde au putut proveni puţinele fragmente ceramice descoperite în acest loc.
Abstract other lang.
Abstract   In 2005 the rescue excavations at Şimleu Silvaniei str. Cotnari nr. 60 (south-west area of the town) covered in a small area of 10 x 5 m. Only a few sherds was uncovered, probably dating to the Latène period.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu