Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Vărădia | County: Caraş-Severin | Excavation Year: 1996

Excavation Year   1996
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Caraş-Severin
Locality   Vărădia
Commune   Vărădia
Site  
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bozu Ovidiu Muzeul Banatului Montan, Reşiţa
Iaroslavschi Eugen Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 54519.02
Report Cercetările începute în 1974 şi continuate cu intermitenţe până în prezent sunt orientate în ultimii ani spre elucidarea vestigiilor de epocă romană, deşi pe acelaşi loc sunt descoperite şi vestigii din epoca bronzului, hallstattiană şi dacică.
Castrul roman de pământ, situat în centrul platoului de pe dealul {"Chilii"}, având două faze, de construcţie şi refacere, este cercetat încă în măsură insuficientă spre a putea trage concluzii ferme despre momentul începutului său şi alte detalii privitoare la construcţiile ridicate în interior.
Sumele afectate în anul 1996 au fost foarte mici, aşa că, în cadrul celor două secţiuni în care s-a lucrat, nu au fost dezvelite decât mici suprafeţe. Din acestea s-a recoltat un foarte bogat material preistoric (ceramică, idoli zoomorfi, piese mărunte din bronz) cât şi de epocă romană (materialele de construcţie, două fibule, câteva monede de bronz ilizibile). Nu au putut fi delimitate cu certitudine dimensiunile barăcilor de lemn, de la care s-au descoperit urmele unor stâlpi.
Totodată, cu ocazia unor decopertări făcute de un buldozer în apropierea castrului, s-au descoperit urmele unor {morminte în cistă de cărămidă} ce urmează a fi cercetate într-o altă campanie. Unele cărămizi par a fi romane, dar nu credem că mormintele sunt din acea epocă. Sperăm că în campaniile următoare să obţinem mai multe date referitoare atât la castru ###
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu