Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Turda | County: Cluj | Site: Castrul roman Potaissa | Excavation Year: 1996

Excavation Year   1996
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Cluj
Locality   Turda
Commune   mun. Turda
Site  Castrul roman Potaissa
Site Sector Castru
Site name   Potaissa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bărbulescu Mihai Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cătinaş Ana Muzeul de Istorie Turda
Grec Marius şcoala Generală Nr. 2 Sânnicolau Mare
Husar Adrian Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş
Husarik Pavel Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Luca Claudia Muzeul de Istorie Turda
National Arch. Record Site Code 55268.01
Report Cercetările arheologice la castrul legiunii V Macedonica s-au desfăşurat în , la termele castrului, continuându-le pe cele din campaniile 1993 şi 1995. La complexul termal propriu-zis, situat la sud de , s-a decopertat în întregime unul din spaţiile centrale. Spre vest acest compartiment este mărginit de un şir de piloni din beton şi cărămidă, foarte rezistenţi, al căror rost nu este, deocamdată, lămurit. Tehnica de construcţie sugerează prezenţa unui bazin. Materialul arheologic, ca pretutindeni în aceste terme, este redus; printre altele aici s-a descoperit un inel de aur.
La vest de palestra s-a confirmat existenţa unui bazin, care prin formă, dimensiuni (prin interior 29,60 X 10,34 m) şi adâncimea redusă pare a fi fost . Iniţial fundul bazinului a fost podit cu scânduri (s-au descoperit fragmente din această "duşumea", scândurile subfosilizate având lăţimea de 14-15 cm). Un nivel ulterior al fundului bazinului este reprezentat de un strat de cocciopesto, gros pe alocuri de 20 cm. Un al treilea nivel de călcare este constituit dintr-un pavaj de cărămizi. Aproximativ la mijlocul zidului rostul unui "supraplin". Întrucât pavajul cu cărămizi atinge cota acestei lespezi, trebuie admus că în ultima fază de funcţionare a construcţiei, când s-a amenajat pavajul de cărămizi, s-a renunţat la bazin.
A fost sondat canalul deversor, cunoscut din campaniile precedente. Este construit din piatră, fundul (la adâncimea de -2,15 m) este pavat cu cărămizi, lărgimea -0,70 m. A fost cercetată extremitatea nordică a canalului deversor. Aici s-a constatat prezenţa unui canal secundar, construit din cărămizi, care deversează în canalul colector. Amenajările din piatră şi cărămidă de pe ultima porţiune a canalului mic, joncţiunii cu canalul principal, prezenţa unui de piatră întreg, ca şi a unui fragment de labrum de piatră cu picior, refolosit ca piatră de construcţie, indică aici latrinele. S-a descoperit, în nivelul superior al canalului latrinei, un inel de aur cu gemă.
Între canalul secundar şi zidul frigidarium-ului s-a descoperit un mormânt de inhumaţie, aparţinând unei femei ("Franziskaz"), cu inventar deosebit de bogat: cercei de aur cu capete poliedrice cu almandine, fibule de argint aurit cu semidisc, cataramă de argint aurit cu garnitură de aur si almandine, mărgele de chihlimbar, mărgele de la o broderie, pieptene de os, oglindă de tip nomad, catarame de argint de la încălţăminte, mici fragmente din veşminte şi din giulgiu.
Datare: a doua jumătate a sec. V sau începutul sec. VI. Mormânt "princiar", de atribuit ostrogoţilor sau gepizilor.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu