Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Hălmeag | Commune: Şercaia | County: Braşov | Site: Valea Mâţii | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Neolithic;
Bronze Age
Periods
Middle Eneolithic;
Late Eneolithic
Site Category
Domestic
Site Types
Open settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Braşov
Locality   Hălmeag
Commune   Şercaia
Site  Valea Mâţii
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Costea Florea Muzeul Judeţean de Istorie Braşov
Goncear Andrei ArchaeoTek, Canada
Savu Lucica Olga Muzeul Judeţean de Istorie Braşov
Şchiopu Iulian Muzeul Ţării Făgăraşului "Valeriu Literatu", Făgăraş
National Arch. Record Site Code 41836.07
Report Cercetarea arheologică preventivă de s-a desfăşurat între 1 - 30 iulie.
Forţa de muncă a fost asigurată de voluntari străini şi finanţată în totalitate de către ArchaeoTek – Canada în colaborare cu M Făgăraş.
Săpătura preventivă efectuată în punctul Valea Mâţii, sat Hălmeag, com. Şercaia, jud. Braşov consistă în două secţiuni de 10 x 1 m. SI/2007 este situată perpendicular pe drumul comunal Hălmeag-Felmer. SII/2007 este perpendiculară pe SI (deci paralelă cu drumul comunal), situată la 5 m S de extremitatea sudică a celei din urmă. La extremitatea nordică a primei secţiuni a fost săpată o casetă, C1/2007, de 5 x 3m, E-V. La 2 m de extremitatea vestica a SII, o casetă C2/2007 de 2 x 2 m a fost săpată pe partea nordică.
Stratigrafie:
În ambele secţiuni nivelul de arătură de cca. 0,30 m este urmat de altul de 0,15-0,20 m cu o mare concentraţie de ceramică aparţinând culturii Coţofeni 2 şi 3. La cca. 0,05 m sub acest strat Coţofeni apare un alt nivel cu o mare concentraţie de ceramică de tip Petreşti B. Sub nivelul petreştean, stratigrafia continuă cu un nivel de 0,50 m de pământ maroniu-portocaliu amestecat cu material antropic dar fără structuri vizibile, urmat un strat de aproximativ 0,40 m de pământ maroniu fără material antropic, după care apare sterilul geologic.
Aceste niveluri sunt relativ uniforme în SI şi SII. În C1 şi C2 apar două complexe distincte care aparţin culturii Petreşti. În C1 apare o locuinţă de aprox. 4 x 6 m, cu pereţi din chirpici şi podină din lut masiv construită direct pe pământ. Trei vase întregibile au fost recuperate din interiorul locuinţei. Limitele exterioare ale dărâmăturii sunt acoperite de nivelul Coţofeni.
În C2 a fost descoperită o vatră ovală cu dimensiunea max. de 80 x 120 cm, situată în acelaşi nivel cu locuinţa din C1. Vatra este compusă din trei nivele care o acoperă în întregime şi cel puţin trei faze de reparaţii parţiale. Nivelele întregi au două componente. Un prim nivel este compus din cioburi (care provin din cel mult trei vase de fiecare dată) dispuse orizontal, acoperit în întregime de un strat de lut fin şi compact gros de 1-2 cm. Reparaţiile parţiale au fost efectuate din lut aplicat şi compactat în zonele deteriorate. În partea sud-estică a vetrei a apărut o lentilă de cenuşă gri, care continuă în profilul sudic a lui SII.
Săpătura a fost coborâtă pâna la steril în jumătatea estică a lui S2 şi în C2. În S1, săpătura a fost oprită sub niveul petreştean. Locuinţa din C1 a fost acoperită de cu o folie de plastic.
Materialul descoperit este depozitat la M Făgăraş.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography Fl. Costea, Repertoriul arheologic al judeţului Braşov, ed. a II-a, Braşov, 2004, p. 24-25, 46, 72, 108, 143.
Florea Costea, Aşezarea Petreşti de la Hălmeag, comuna Şercaia, judeţul Braşov, Cumidava 30, sub tipar.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu