Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mangalia | County: Constanţa | Site: Cartier Dobrogea I, lot nr.39 parcela 16, lot nr. 7 parcela 17 | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Neolithic
Periods
Middle Neolithic
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Open settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Mangalia
Commune   mun. Mangalia
Site  Cartier Dobrogea I, lot nr.39 parcela 16, lot nr. 7 parcela 17
Site Sector
Site name   Callatis
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Colesniuc Sorin Marcel
Ionescu Mihai
Pâslaru Ion
National Arch. Record Site Code 60491.03
Report In timpul cercetărilor, pe loturile cartierului Dobrogea I din Mangalia, au fost depistate, în general, locuinţe de tip bordei şi semibordei. Cele care au fost construite la suprafaţă au fost descoperite în zona periferică, la sud-estul aşezării neolitice, pe loturile: 39 parcela 16 şi 7 parcela 17.
Locuinţa de pe lotul 39 a fost depistată în partea sudică a şanţurilor de fundaţie. Aici, sub stratul vegetal de 0,4 m, în pământul negru-cenuşiu cu gr. de 0,4 m, am găsit fragmente ceramice şi bulgări de chirpici din pereţii locuinţei neolitice.
Pe podea, aflată la ad. de 0,8 m, au apărut oase de animale şi fragmente litice, între care fragmente de calcar, care, probabil, au servit ca greutăţi pentru acoperişul locuinţei. Nu am reuşit să stabilim dimensiunile acestei construcţii.
O altă locuinţă a fost descoperită nu prea departe de prima, pe lotul 7. Terenul acestui lot a fost cercetat în întregime până la adâncimea de 0,9 m, iar în colţul sud-estic al şantierului am depistat urmele locuinţei.
Am reuşit să cercetăm partea principală a ei, unde, sub pereţii căzuţi pe podea, am descoperit câteva vase strivite, din pământ ars, de dimensiuni mari si, la fel ca în locuinţa de pe lotul 39, am găsit şi pietre din calcar de dimensiuni mici.
Alte trei vase au apărut la mică distanţă spre E şi NE faţă de partea centrală a locuinţei.
După răspândirea vaselor şi fragmentelor ceramice putem să presupunem că locuinţa a fost orientată pe axa NE-SV şi a avut dimensiunile de aprox. 3 x 5 m. În această locuinţă nu au fost găsite nici oase de animale şi nici fragmente litice.
Stratigrafia pe peretele din SE arată că stratul vegetal are gr. de 0,2 m, pământul negru este de 0,6 m, iar stratul de pământ în care apare locuinţa are gr. de aprox. 0,35 m. Podeaua locuinţei se află la adâncimea 1,15-1,25 m de la suprafaţă.
În urma cercetării arheologice efectuate am ajuns la concluzia că, după fragmentele ceramice descoperite, locuinţa poate fi atribuită fazei târzii a culturii Hamangia.
Abstract other lang.
Abstract   During the investigations into the lots of Dobrogea I District of Mangalia we detected, in general, sunken-floored buildings and half sunken-floored buildings. The building on Lot 39 was detected in the southern part of the foundation trenches, and the pottery found dates it to the late phase of of the Hamangia culture.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu