Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Cucuiş | Commune: Beriu | County: Hunedoara | Site: Dealul Golu | Excavation Year: 1996

Excavation Year   1996
Epoch
Bronze Age;
Latene
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Cucuiş
Commune   Beriu
Site  Dealul Golu
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Florea Gelu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Gheorghiu Gabriela Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Glodariu Ioan Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 88298.01
Report În acest an, ultimul destinat cercetării de la Cucuiş, au fost continuate secţiunile menite să precizeze stratigrafia platoului superior, în cea mai mare parte distrusă de tăierile de arbori, smulgerea rădăcinilor şi eroziunea naturală care l-au urmat. Au fost cercetate mai multe secţiuni, după cum urmează:
{Secţiunea IV/1995} (care rămăsese doar decapată din campania anterioară) (orientată aproximativ Est-Vest), perpendiculară pe secţiunea magistrală (S I/1993). Stratigrafia cuprinde (de sus în jos) humus-ul actual, nivelul dacic (fără comlexe arheologice şi conţinând material aflat în poziţie secundară), nivel preistoric cu sporadice fragmente ceramice Coţofeni, un strat subţire de amenajare (depus în lentile pentru ivelarea stâncii), stânca nativă.
{Secţiunea I/1996} (orientată NNE-SSV - în prelungirea magistralei; 10/1,5 m). Stratigrafia (de sus în jos): humus actual, nivel dacic de amenajare, stânca nativă. Între m. 4 - 6,6 a fost descoperit un pavaj din piatră de râu, asemănător celui care placa pe alocuri panta interioară a valului cetăţii.
{Secţiunea II/1996} (orientată VNV-ESE; 14/1,5 m) a avut ca obiectiv unele zone ale platoului superior în care au fost identificate la suprafaţă urme de lipitură de perete arse. Stratigrafia (de sus în jos): humus actual, nivel dacic de umplutură a platoului (pigmentat cu lipitură arsă), nivel preistoric slab reprezentat (conţinând materiale arheologice Coţofeni deranjate de amenajarea ulterioară), strat de lut (nivelare), stânca nativă. În profilul de SE al secţiunii, pornind chiar de sub humus s-a conturat (între m. 2 - 5) o alveolare umplută cu pământ pigmentat cu roşu. În m. 1 stânca a fost cruţată pentru a înlocui baza de piatră (?) a unei construcţii dacice. Această alveolare ar fi putut aparţine unei barăci dacice ridicată pe o talpă din lemn. Materialele arheologice, puţine la număr, cuprind ceramică dacică şi aparţinând culturii Coţofeni (au fost descoperite inclusiv două topoare de piatră).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu