Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Isaccea | County: Tulcea | Site: Cetate | Excavation Year: 2009

Excavation Year   2009
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Roman Period;
Late Roman Period;
Roman-Byzantine Period;
Byzantine Period;
Early Medieval Period
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Isaccea
Commune   or. Isaccea
Site  Cetate
Site Sector sector SE
Site name   Noviodunum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Aparaschivei Dan
Baumann Victor-Heinrich
Bejenaru Luminiţa
Bilavschi George Aurelian
Cavaleriu Romeo
Costea Iuliana
Dinu Niculina
Radu Laurenţiu
Stănică Aurel
Teodor Alexandra
Vîlcu Constanţa
National Arch. Record Site Code 159696.05
Report Campania de săpături arheologice din anul 2009 a început la Noviodunum pe data de 15 iulie, prin acţiuni de pregătire a punctelor de lucru - Turnul Mare, şi s-au încheiat în data de 31 august. În perioada 24 august - 31 august s-au desfăşurat acţiuni de protejare a zidurilor şi a zonelor aflate în curs de cercetare.
Cercetările arheologice, desfăşurate prin proiectul Noviodunum 2000, urmăresc cercetarea ştiinţifică, degajarea şi valorificarea eco-muzeală a sectorului de SE al cetăţii Isaccea [Noviodunum], care cuprinde un segment al fortificaţiei, în care se înscriu trei turnuri romano-bizantine -Turnul Mare (TM) la V; Turnul de Colţ (TC) la est; Turnul A (TA) la mijloc, între cele două - cu cele două curtine aferente. Construit la începutul secolului al IV-lea p.Chr., pe latura de SE a cetăţii, TM de la Noviodunum are o anvergură de 31,40 m şi avansează în exterior pe 16,30 m lungime, acoperind o suprafaţă interioară de 225 mp, cu ziduri de 3,20 m grosime, cu parament din blochete ro-rostuite şi elevaţie în opus mixtum.
Turnul A, refăcut de mai multe ori în cele trei secole de istorie romano-bizantină, se prezintă sub forma literei U, ca un bastion rectangular cu frontul rotunjit. Cele două turnuri au suprapus castrul de pământ, construit de romani la începutul secolului I p.Chr. La răsărit, Turnul de Colţ, demantelat de-a lungul secolelor de istorie medievală şi modernă, se prezintă ca un bastion în formă de evantai, puternic afectat de diversele demantelări practicate de-a lungul mai multor perioade istorice.
În faţa incintei, la S, un strat masiv de depuneri din perioada medie-bizantină şi medievală ce indică o locuire intensă la Noviodunum şi în sec. X-XIV.
Scopul proiectului şi al cercetării din anul 2009: Continuarea degajării incintei de SE a cetăţii romano-bizantine; verificarea reperelor cronologice stabilite prin cercetările anterioare la Turnul Mare şi Turnul de Colţ şi continuarea cercetărilor la segmentul de curtină C1.
Poziţia în teren a obiectivelor în curs de cercetare, pe o pantă puternic înclinată - 45°, spre S, a impus desfăşurarea unor săpături arheologice prin secţiuni largi, perpendiculare pe incinta romano-bizantină, împărţite în carouri din patru în patru metri. Până în prezent au fost executate 21 de secţiuni cu dimensiuni variabile, între 20 şi 60 m, cu adâncimi maxime cuprinse între -1,5 şi - 6,5 m: 10 secţiuni au fost efectuate în zona Turnul Mare (TM), notate cu sigla CT; 4 în zona Turnul A, notate cu sigla TA; 5 în zona Turnul de Colţ, notate cu sigla TC; 2 în zona curtinei dintre TA şi TC, notate cu sigla C1. Materialele arheologice descoperite sunt raportate la topo-stratigrafia clasică, avându-se în vedere c. cu latura de 4 m. Din anul 2007, monumentele arheologice, descoperite în sectorul de SE al cetăţii, au fost încadrate în gridul realizat de colegii britanici prin ridicarea topografică efectuată în cadrul proiectului NAP-2000.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu