Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Gârla Mare | County: Mehedinţi | Site: km fluvial 840 | Excavation Year: 1996

Excavation Year   1996
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Agriculture and Subsistence;
Domestic
Site Types
Rural settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Mehedinţi
Locality   Gârla Mare
Commune   Gârla Mare
Site  km fluvial 840
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Stângă Ion Site director Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu Severin
National Arch. Record Site Code 111792.02
Report A cincea campanie de cercetare arheologică în "villa rustica" de la Gârla Mare, punct km fluvial 840, s-a axat pe:
1. Urmărirea, spre nord, a incintei şi construcţiilor interioare descoperite în campaniile precedente.
2. Cercetarea zonei din estul incintei începută în S8/1995.
În acest scop au fost trasate S11, S12, S13 şi Caseta nr.1. S11 (16 x 2 m), aliniată spre nord, a fost trasată pe buza unui şanţ de drenare a apei, orientat est-vest cercetat între 1956-1957. La adâncimea de 0,90 m apare zidul de incintă realizat în aceeaşi tehnică cu fundaţiile descoperite anterior, variind numai lăţimea lor.
{Stratigrafia S11.} Şanţul de drenare are astăzi o lăţime, la gură de 6 m, la fund de 1,80 m. Pământul scos din şanţ a fost aruncat de o parte şi de alta a şanţului. Aşa se face că stratigrafic, sub stratul vegetal gros de 15-20 cm, apare un strat gros de 50-60 cm, pământ scos din şanţ, cu urme materiale romane; sub acest strat şi la nivelul fundaţiei, apare stratul de cultură, gros de 15-20 cm, evidenţiat prin sporadice fragmente ceramice, de cărămizi şi ţigle, care treptat, treptat, dispare în carourile 6-8 ale S11. Zidul de incintă este demantelat în întregime de şanţul de drenare. El reapare la nordul şanţului de drenare, prinzându-i şi colţul care se închide spre vest. S12 (30 x 2 m) a fost trasat paralel cu S8 (1995) la 5 m spre nord deci în afara incintei.
{Stratigrafia}: Stratul vegetal, arabil, gros de 15-20 cm cu numeroase forme materiale antrenate de brazda plugului. În stratul de cultură, gros de 20-50 cm, în carourile 7-8 ale S12 a apărut un {cuptor de olar}. El se află la cca. 20 m est de zidul de incintă.
{Date tehnice}. Păstrează numai focarul de formă rotundă cu diametrul de 1,90 m. Groapa focarului, săpată în solul virgin, are pereţii interiori căptuşiţi cu un strat de lutuială fără pleavă, groasă de 5-7 cm. La fel şi fundul focarului. Piciorul, central, era realizat din trei cărămizi de chirpic de dimensiunile 43 x 29 x 12 cm. Ulterior două cărămizi ale piciorului au fost doborâte şi aşezate de o parte şi de alta a primei cărămizi. Lutuiala pereţilor interiori ai focarului a fost consolidată cu fragmente ceramice de ţigle, olane şi tipare de opaiţe. Din fragmentele de tipare de opaiţe am reconstituit trei tipare întregi şi două ragmentare.
{Concluzii}.
Zidul de incintă se închide în partea de nord, înspre vest. Deci alte construcţii interioare trebuie căutate spre vest de zidul de incintă. Există suficiente dovezi privind activitatea unui centru ceramic pe lângă {villa rustica} de la Gârla Mare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu