Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Cârna | County: Dolj | Site: La rampa boţogului | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Bronze Age
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Dolj
Locality   Cârna
Commune   Cârna
Site  La rampa boţogului
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Șandor-Chicideanu Monica Facultatea de Istorie, Universitatea București
Motzoi-Chicideanu Ion Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
National Arch. Record Site Code 72668.01
Report În cursul lunii August 1994 au fost efectuate săpături arheologice, în continuarea celor începute în 1992-1993, în localitatea Dunăreni (fostă Cârna), judeţul Dolj, pe malul de sud al lacului Bistreţ, pe grindul Prundu Măgarilor, în punctul "La rampa boţogului". Săpăturile au fost conduse de un colectiv constituit din Ion Chicideanu (responsabil) din partea I.A.B. şi Monica Şandor-Chicideanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, împreună cu o echipă de studenţi.
Cercetările s-au concentrat asupra vestigiilor aparţinând culturii Gârla Mare, fiind deschise 6 suprafeţe şi secţiuni, în suprafaţa totală de circa 140 m.p. Au fost dezvelite cu această ocazie mai multe complexe. Între acestea se remarcă o vatră, a cărei porţiune păstrată avea un diametru de circa 2 m, apoi un complex constituit din fragmente de pământ ars, unele făţuite, printre care s-au găsit două piese din bronz (dălţi-străpungător), două piese din lut pentru decorat ceramica împreună cu un bulgăre din pastă albă folosită la încrustarea ceramicii, ca şi o cantitate cu totul remarcabilă de ceramică - fragmente ca şi vase întregi. Dintr-un alt complex (o groapă), provine şi un cuţit din bronz, fragmentar. În nivelul Gârla Mare cercetat au mai fost descoperite şi alte piese de bronz, dintre care se remarcă un pantantiv întreg şi un rest de turnare.
Cercetarea vestigiilor de pe Prundu Măgarilor prezintă o anume importanţă şi datorită faptului că se află vis-a-vis de necropola de incineraţie de pe insula Ostrovogania, unde în cursul cercetărilor din 1985-1993 au fost descoperite 69 de morminte, din care cea mai mare parte aparţin aceleiaşi culturi.
S-au recoltat probe pentru analize 14C.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu