Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Poşta | Commune: Frecăţei | County: Tulcea | Site: Celic - Dere | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Hallstatt;
Latene
Periods
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Poşta
Commune   Frecăţei
Site  Celic - Dere
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 160412.09
Report Au continuat săpăturile arheologice în necropola tumulară de pe Valea Celicului. În perioada campaniei din lunile iulie-septembrie au fost cercetaţi încă 8 tumuli amplasaţi în zone diferite: 4 în zona de mijloc a necropolei şi 4 în zona superioară.
Analizaţi sub raportul arhitecturii lor, şapte din cei opt tumuli cercetaţi în anul 1997, au fost acoperiţi complet cu o manta de bolovani, al optulea având un placaj de pietre doar în centrul său şi conturul ringului.
In ceea ce priveşte practica construcţiei părţii centrale a mormântului (groapa şi acoperirea ei), aceasta se diferenţia, prezentând următoarele aspecte:
- Morminte cu groapa adâncă şi dimensiuni foarte mari. Rămăşiţele înhumaţilor sau resturile cinerare erau depuse direct pe sol, pe fundul gropilor împreună cu fragmente de la vase sparte ritual. Gropile acestor morminte au fost acoperite cu o mare cantitate de pietre, alcătuind un trunchi de con cu baza mare până deasupra tumulului unde se lega cu mantaua ce alcătuia acoperământul movilei. În adâncime, aceasta cobora până la 30-40 cm deasupra oaselor.
- Morminte cu groapa de mici dimensiuni, puţin adâncite, săpate superficial în stânca din structura dealului şi umplute complet cu pietre. În această categorie se înscriu atât mormintele duble, cât şi cenotafurile.
Mobilierul mormintelor este destul de sărac. Pe lângă fragmentele ceramice care provin de la un număr mic de vase (unul, maxim trei vase), au mai fost descoperite şi alte piese, în special arme: pumnale de tip akinakes, vârfuri de lănci şi vârfuri de săgeţi din bronz cu trei muchii.
Movilele săpate în campania 1997: numărul total al tumulilor cercetaţi se ridică la 41 de morminte tumulare cercetate în sectorul de vest al necropolei de la Celic-Dere.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu