Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Jupa | Commune: mun. Caransebeş | County: Caraş-Severin | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Caraş-Severin
Locality   Jupa
Commune   mun. Caransebeş
Site  
Site Sector
Site name   Tibiscum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Benea Doina Site director Universitatea de Vest, Timişoara
Crânguş Mariana Universitatea de Vest, Timişoara
Derbac M. Universitatea de Vest, Timişoara
Regep M. Universitatea de Vest, Timişoara
Timoc Călin Universitatea de Vest, Timişoara
National Arch. Record Site Code 51038.01
Report Cercetările arheologice întreprinse în anul 1997 au vizat trei sectoare: principia castrului mare; edificiile III şi XII din vicus-ul militar.
În cursul lucrărilor de conservare ale principiei castrului mare a reînceput cercetarea basilicii prin casete de 9 x 9 m având un martor median (de 0,50 m lăţime). Acest lucru se impune cu atât mai mult cu cât principia castrului a fost dezvelită în anii 1964-1974 de M. Moga, iar sondajul efectuat de P. Rogozea şi S. Petrescu nu au clarificat situaţia sitului.
În cursul anilor 1996 şi 1997 au fost trasate două suprafeţe de la zidul de sud al basilicii înspre nord. Primul nivel de depunere este humus actual (de la 0,50 - 0,90 m), urmat de o podea de mortar groasă de 2,5 cm ce aparţine unei construcţii din lemn tencuite (0,90 - 1,10 m); la 2,40 - 2,50 m de urmele acestei barăci a fost identificată parţial o stradelă de pietriş cu două nivele de locuire (gr. de 0,40 - 0,45 m), orientată pe direcţia est - vest, acest nivel aparţine castrului de pământ (III). Urme de lemn ars sunt documentate din abundenţă. În interiorul barăcii au apărut multe fragmente ceramice de amforă care tipologic apaţin zonei est-egeene. Sub acest nivel (adâncime 1,20 - 1,30 m), sub construcţia de lemn, s-au conturat urmele unei barăci mai vechi, în care au apărut amenajări de vetre şi poate ale unui cuptor cu diametrul de 0,50 m. Inventar arheologic sărac.
Datarea generală a acestor nivele: Traian - începutul domniei lui Marcus Aurelius.
Clădirea XII din vicus. Cercetările identificaseră, în anii precedenţi, laturile de nord şi est ale construcţiei, fără a putea delimita pe cele de vest şi de sud. Edificiul, de dimensiuni impresionante, înzestrat cu un spaţiu vest, încălzit cu hipocaust cu ajutorul a două praefurnia, a fost utilizat până la abandonarea provinciei în anul 274/275.
Din punct de vedere constructiv au fost evidenţiate 3 nivele de locuire timpurii aparţinând unor edificii din lemn şi apoi alte 3 ce aparţin nivelului unor construcţii din piatră.
În anul 1997 - cercetarea s-a întins spre vest printr-o casetă de 13 x 5 m în ideea de a surprinde limitele clădirii pe această latură. Stratigrafia confirmă pe cea din secţiunile precedente 1995, 1996. Inventarul arheologic este deosebit de sărac.
Clădirea III este un edificiu cercetat de M. Moga a cărui cercetare a fost reluată în anul 1996. Prin trasarea a două secţiuni în încăperile 1 şi 4 pentru studierea stratigrafiei de la cca. 0,40 m de la nivelul păstrat al zidurilor.
Stratigrafic au fost surprinse mai multe nivele de locuire: primul aşezat pe solul viu (2,77 plus sau minus 0,40 m) aparţine unei barăci ridicate din bârne; cel de-al doilea, de asemenea, unei construcţii de lemn (adâncime 2,65). Al treilea nivel de locuire (2,10) aparţine unei clădiri din lemn, dar cu pereţii lutuiţi, incendiată la fel ca şi precedentele, datat cu moneda de la Lucius Verus. O primă construcţie din piatră reprezintă nivelul IV - al clădirii 1,80 m) după care, urmează construirea edificiului cunoscut sub numele de edificiu III. În acest nivel marcat de rigle olane (cu ştampila MID), amfore cu ştampila MAPKOY, ITAYAEINOY. Edificiul a suferit la rândul său o refacere, cândva, în secolul III. Cu excepţia nivelului V, deocamdată nu se poate reconstrui forma edificiilor respective. Prelungirea secţiunii SII/96, în anul 1997 în afara construcţiei, a contribuit la dezvelirea unei stradele pavate lată de 3,25 - 5 m, paralelă cu strada principală de acces în vicusul militar. Construcţii din lemn flanchează aceste stradele ce aparţin nivelului II-III de locuire. Noua tramă stradală, cea mai timpurie, a vicusului militar a fost construită în timpul împăratului Hadrian şi a rămas în funcţiune probabil până în momentul construirii castrului mare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu