Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Slava Rusă | Commune: Slava Cercheză | County: Tulcea | Site: Cetatea Fetei | Excavation Year: 2013

Excavation Year   2013
Epoch
Early Roman period (1st cent. BC - 1st cent. AD);
Late Roman period (2nd - 4th cent.)
Periods
Roman Period;
Early Roman Period;
Late Roman Period
Site Category
Defence;
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Fortified settlement;
Citadel;
Cemetery;
Coin hoard
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Slava Rusă
Commune   Slava Cercheză
Site  Cetatea Fetei
Site Sector Sectorul Curtina G – Turnul 8
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Boțan Sever-Petru Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
Chiriac Costel Institutul de Arheologie Iaşi
Costea Sorin Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi
Mocanu Marian Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Paraschiv Eugen Dorel Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Rusu Vera Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Stan Diana Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi
National Arch. Record Site Code 161277.01
Report În această campanie am continuat demontarea profilului dintre S2 şi S3. În 2012 trecusem de nivelul datat cu monede de la Justinus II şi Sophia. Am surprins un nivel datat în sec. V şi unul în sec. IV, acesta din urmă corespunzător construirii incintei. La sfârşitul campaniei am ajuns la adâncimea maximă de 3,40 m, în umplutura unui nivel datat cu materiale din a doua jumătate a sec. I şi prima jumătate a sec. II (ceramică – terra sigillata galică, amfore Šelov B, vase de sticlă decorate cu „muguri de lotus”, piese de harnaşament
– două distribuitoare de curele, aplici etc., două fibule „puternic profilate” şi mai multe monede – cea mai târzie fiind un sestert de la Hadrian).
Pe suprafaţa cercetată am observat că plinta incintei coboară în trepte, de la V la E, între zona de V a S3 şi S2 având o diferenţă de nivel de 1 m. De asemenea, am surprins în totalitate latura de V a fazei timpurii a turnului 8.
În zona de N a S3 ne-am adâncit până la 3 – 3,20 m, în aceeaşi umplutură a nivelului roman timpuriu. La 3,10 – 3,30 m N de incintă am surprins „negativul” unui zid. Zidul fusese realizat din pietre de mici dimensiuni legate cu mortar, fiind dispus perendicular pe zidurile edificiului cercetat în campaniile anterioare. „Negativul” se păstrează pe lungimea de 1,60 m şi lăţimea de cca. 60 cm. La 14,50 m N de incintă, chiar ăn profilul de E al secţiunii, a apărut un alt „negativ” al unui zid roman timpuriu, ce pare să fie orientat mai degrabă după cel identificat în 2011 în S2, şi nu după edificiul din S1 – S3.
În această campanie a fost cercetat şi un mormânt de inhumaţie. Mormântul a fost descoperit la capătul nordic al S III, la 14,5 m nord faţă de zidul de incintă, la 10,5 m nord-vest faţă de colţul fazei A a Turnului 8 şi la 7,5 m faţă de profilul de vest al secţiunii amintite. Adâncimea raportată la zidul de incintă (punctu 0 al sectorului) la care a fost descoperit mormântul este de 3,10 m; nu se cunoaşte adâncimea de la care a fost săpată groapa. Mormântul poate fi datat începând cu a doua jumătate a secolului IV. Groapa mormântului este de formă ovală cu lăţimea de cca. 70 cm şi lungimea de cca. 2 m, fiind delimitată în partea stângă cu dale de calcar de dimensiuni medii, aşezate în poziţie verticală. Scheletul se afla într-o stare de conservare precară, lipsind braţul şi femurul drept. Craniul a fost deteriorat datorită faptului că acesta se afla sub un strat subţire de pământ vegetal. Scheletul era poziţionat întins pe partea stângă, cu faţa în jos, orientat vest-est. Nu au fost descoperite piese de inventar funerar.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu