Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Adamclisi | County: Constanţa | Site: Cetate | Excavation Year: 2014

Excavation Year   2014
Epoch
Late Roman period (2nd - 4th cent.);
Age of migrations (4th - 6th cent.)
Periods
Late Roman Period;
Roman-Byzantine Period
Site Category
Defence;
Domestic
Site Types
Urban settlement;
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Adamclisi
Commune   Adamclisi
Site  Cetate
Site Sector Sector C1
Site name   Tropaeum Traiani
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Barnea Alexandru Site director Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Şova Constantin Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Talmaţchi Gabriel Sector director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 60892.08
Report Lucrările de specialitate din subsectorul C1 (sectorul C), din cartierul romano-bizantin aflat în zona de sud a cetăţii Tropaeum Traiani, s-au executat pe parcursul a două săptămâni, concentrându-ne asupra secţiunii S15 şi a interiorului unei camere a edificiului descoperit în anii trecuţi (domus), poziţionată între amintita secţiune şi caseta 1 (ce cuprinde o porţiune a zidului exterior de est a respectivului edificiu şi o porţiune din cardo). În S15 ne-am desfăşurat activitatea în zona carourilor 10-15, adâncindu-ne aproximativ 0,30 m. Zona pare a aparţine unei camere mai mari a edificiului sau, oricum, a unui posibil spaţiu larg interior (încă nedelimitat în totalitate), marginit în apropierea vestibulului de acces de o bază de coloană ce facea parte dintr-un probabil portic. Din spaţiul amintit au fost extrase numeroase fragmente litice cu urme puternice de arsură. Am remarcat în grundul secţiunii o zonă aproximativ circulară, alungită uşor de la sud la nord, de cca. 1,00 m în diametru. Este foarte posibil să fie o groapă umplută în partea superioară cu cenuşă (totul având o culoare gri-cenuşoasă). Ea este poziţionată în imediata apropiere a bazei de coloane, alături de zidul de vest al vestibulului amintit.
Cel de al doilea obiectiv, camera amintită, ne-a relevat o structură simplă (s-a păstrat doar o asiză) a unui probabil zid, arcuit (de la est la vest), întrerupt de un bloc de piatră prelucrat (pe interior), cu dimensiunile de 0,75 x 0,40 m. Acesta pare a fi, foarte probabil, un fost jgheab destinat evacuării sau direcţionării apei în interiorul clădirii sau spre exteriorul ei. Este posibil, în acest stadiu al cercetărilor, să considerăm că zidul împarte respectiva cameră în două spaţii mai mici ca suprafaţă, fie fiind două spaţii de locuit, fie două spaţii destinate păstrării unor provizii sau altor materiale. Această recompartimentare aparţine uneia din etapele ulterioare de locuire (poate penultimul), respectiv de intervenţie directă asupra planului iniţial al edificiului.
Din cele două zone cercetate au rezultat numeroase fragmente de ţiglă şi olane (unele sparte, câteva aproape întregi (căzute de la acoperiş), ca şi materiale ceramice fragmentare datate în secolul VI p.Chr.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu