Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Reşca | Commune: Dobrosloveni | County: Olt | Site: Villa suburbana | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Olt
Locality   Reşca
Commune   Dobrosloveni
Site  Villa suburbana
Site Sector
Site name   Romula
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bălteanu Dan Institutul de Cercetări Socio-Umane ``C.S. Nicolăescu-Plopșor``
Negru Mircea Muzeul Municipiului Bucureşti
Popilian Gheorghe Site director Institutul de Cercetări Socio-Umane ``C.S. Nicolăescu-Plopșor``
National Arch. Record Site Code 126754.01
Report Săpăturile s-au localizat în zona extra muros la marginea drumului roman opusă sectorului villa suburbana şi au avut ca obiectiv continuarea cercetării grupului de clădiri descoperite aici în campaniile anterioare.
Au fost trasate următoarele secţiuni: S1, S2, S3, S4 şi două casete C1 şi C1A.
Stratigrafie
1. Nivel preistoric. În secţiunile deschise a apărut un nivel cu grosimea cuprinsă între 0,15 - 0,40 m din care au fost recoltate fragmente ceramice extrem de rare databile în epoca Latene.
2. Nivelul I roman. Apare pe toată suprafaţa cercetată şi are grosimi care variază între 0,10 - 0,40 m. Acestui nivel îi aparţin trei cuptoare de olar dintre care cuptorul nr. 1 de tipul cu pilon central şi cuptorul nr. 2 de tipul cu perete median. Acest prim nivel se înscrie în limitele cronologice ale secolului al II-lea p. Chr., datare stabilită pe baza monedelor care îi aparţin.
3. Nivelul II roman. Are grosimi cuprinse între 0,20 - 0,40 m. În acest nivel au fost descoperite două clădiri, cercetate doar parţial.
Clădirea nr. 1. Are lungimea de 11 m şi este compusă din trei încăperi cu lungimile de: 2,40m, 2,40 m şi 4,00 m.
Clădirea nr. 2. Are lungimea de circa 11,5 m şi a fost compartimentată în două încăperi cu lungimile de 4,10 şi respectiv de 5,00 m. În interiorul încăperii de nord-vest a acestei clădiri au fost descoperite două morminte.
Mormântul nr. 1, de inhumaţie în sarcofag din cărămidă cu boltă cu dimensiunile de 2,70 x 1,60 x 1,50 m. Pereţii interiori ai cutiei au fost lutuiţi şi ulterior arşi, urme de arsură aflându-se şi pe fundul cutiei. Ca datare a mormântului se poate propune jumătatea secolului al III-lea p. Chr., pe baza celor trei monede descoperite în interior, dintre care cea mai recentă este de la Philippus I, emisă la Viminacium în 244 p. Chr.
Mormântul nr. 2. Incineraţie în mormânt zidit din cărămizi (dimensiuni 2,10 x 0,40 / 0,50 m). Pereţii interiori au fost lutuiţi şi arşi.
Cercetarea acestui complex (clădirea nr. 2) nu a putut fi finalizată, deci pentru moment putem propune, cu titlul de ipoteză, că această construcţie a avut o destinaţie funerară. Întregul nivel II se datează după epoca Severilor.
4. Nivelul feudal (secolul al XIV-lea). Suprapune nivelul II şi lui îi aparţin două locuinţe.
În concluzie, putem considera că în zona cercetată în campania 1997, în epoca romană a funcţionat un atelier ceramic (al şaptelea descoperit până acum la Romula) compus din cel puţin trei cuptoare pentru ars oale, databile în secolul al II-lea p. Chr. Ulterior, în prima jumătate a secolului următor, atelierul a fost dezafectat, iar la jumătatea secolului al III-lea necropola de nord a Romulei s-a extins spre oraş, suprapunând atelierul de olari.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu