Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Jupa | Commune: Mun. Caransebeş | County: Caraş-Severin | Site: Cetate | Excavation Year: 2015

Excavation Year   2015
Epoch
Late Roman period (2nd - 4th cent.)
Periods
Late Roman Period
Site Category
Civil
Site Types
Civil habitation;
Assemblage/construction
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Caraş-Severin
Locality   Jupa
Commune   Mun. Caransebeş
Site  Cetate
Site Sector 3 - vicus
Site name   Tibiscum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Benea Doina Universitatea de Vest, Timişoara
Crânguş Mariana Universitatea de Vest, Timişoara
Regep Simona Daniela Glicheria Universitatea de Vest, Timişoara
Ştefănescu Atalia Universitatea de Vest, Timişoara
Timoc Călin Universitatea de Vest, Timişoara
National Arch. Record Site Code 51038.01
Report În sectorul UVT din vicus-ul de la Tibiscum în campania arheologică din 2015 a fost continuată cercetarea în suprafaţa deschisă în 2014 şi numită de noi S/2014, pentru cercetarea clădirii CXV. Această clădire se află în curs de cercetare de câţiva ani, iar dispunerea ei este la aproximativ 100 de metri de porta principalis sinistra. Dimensiunile lui S/2014 sunt de 5x9 m.
În campania din 2015 am reuşit să atingem solul viu în toată suprafaţa deschisă anterior. Astfel a fost cercetat şi primul nivel de locuire în această zonă a aşezării civile de la Tibiscum. În al doilea nivel de locuire a fost identificată o clădire realizată din lemn şi chirpici cu mai multe încăperi dispuse una în continuarea alteia. În prima încăpere, care este şi cea mai bine păstrată, se observă o podea realizată din mortar cu grosimea de aproximativ 8 cm. Podeaua se păstra într-o formă foarte bună. Această podea era dispusă pe un start de pietre de râu realizat în opus spicatum. Grosimea amenajării din piatră pentru podea este de 10 cm. Această amenajare este realizată pe un pat de lut gros de 60 de cm. Clădirea avea pereţii realizaţi din chirpici şi aveau o grosime de 12-14 cm. În încăperea alăturată podeaua nu se mai păstra, probabil era realizată din pământ bătut, dar s-au găsit urme dense de arsură de lemn de la infrastructura acoperişului. De asemenea a fost identificat un cuptor menajer distrus deja din antichitate, cu bolta prăbuşită peste vatra cuptorului. Stratul de lut ars aferent cuptorului distrus este de 40-45 cm. La vest de încăperea 1 cu podeaua de mortar s-a conturat o stradelă care mergea în paralel cu această locuinţă. Lăţimea stradelei nu o putem cunoaşte deoarece ea a fost dezafectată în momentul în care s-a realizat fundaţia pentru zidul estic al clădirii XV din vicus. Sub stradela pietruită a apărut un strat de pământ lutos, cu urme de arsură de lemn cu grosime de 25-30 de cm. Acest strat reprezintă primul nivel de locuire din această parte a vicus-ului. Din acest nivel au fost recoltate o serie de fragmente ceramice şi chiar fragmente dintr-un pahar de sticlă. Acest prim nivel de locuire a fost surprins şi între M1-3 al lui S/2014. Mai mult, aici pot fi sesizate două faze aparţinând primului nivel de locuire. În profil aceste faze se păstrează sub forma a două linii de arsură de lemn şi puţin chirpici. Grosimea acestor urme de podele de lemn este de aproximativ 5 cm.
Campania arheologică din anul 2015 a încheiat practic cercetarea în suprafaţa S/2014 deschisă în anul anterior şi a adus noi informaţii privind primele două nivele de locuire din aşezarea civilă de la Tibiscum, nivele caracterizate prin construcţii din lemn şi chirpici, cu podele realizate fie din lemn, fie din mortar.
Abstract other lang.
Abstract   The 2015 archeological campaign ended the research of the surface S/2014 opened in 2014 and offered new information regarding the first two levels of the civilian settlement near the Roman fort from Tibiscum, levels characterized by earth and timber buildings with clay and mortar floors.
Bibliography A. Ardeţ, Tibiscum. Ceramica romană descoperită la Iaz „Traianu”, 2009,Cluj- Napoca
A. Ardeţ, L. C. Ardeţ, Tibiscum. Aşezările romane, 2004, Cluj- Napoca D. Benea, Atelierele romane de mărgele de la Tibiscum, 2004, Timişoara
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   ROCopyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu