Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Maliuc | County: Tulcea | Site: Taraschina | Excavation Year: 2015

Excavation Year   2015
Epoch
Prehistory;
Neolithic
Periods
Prehistory;
Eneolithic
Site Category
Site Types
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Maliuc
Commune   Maliuc
Site  Taraschina
Site Sector material litic
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Furestier Robin Cité de la Préhistoire d’Orgnac l’Aven
Mihail Florian Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
National Arch. Record Site Code 160298.01
Report Studiul materialului litic cioplit de la Taraschina

În cadrul acestei campanii, cercetarea arheologică a condus la descoperirea a 76 piese de silex, cărora li s-au adăugat alte 89 identificate pe parcursul trierii sedimentului rezultat ca urmare a sitării sub jet de apă a unor eşantioane de sol arheologic.
Din punctul de vedere al materiei prime, nu s-au produs modificări majore la grupele stabilite prin studierea materialului litic cioplit apărut în campaniile anterioare. Cea mai mare parte a pieselor se încadrează în grupele A (silex maroniu, în diverse nuanţe, ca granulaţie variind între fin şi foarte fin, opac şi aspect de la mat la strălucitor), B (silex negru, cu granulaţie fin spre mediu, translucid şi aspect de la mat la strălucitor), C (silex gri, cu granulaţie fină, translucid şi aspect mat) şi D (calcar gri cu granulaţie fină).
Producţia suporturilor este dominată de lame, debitate în mare măsură dintr-o materie primă cu arie sursă plasată în platforma prebalcanică (zona de nord-est a teritoriului Bulgariei), încadrată de către noi în grupa A. Într-un procent foarte redus a fost utilizat, pentru obţinerea acestui tip de suport, silexul din grupele B şi C. În cadrul seriei noastre sunt predominante fragmentele mediane, mai rar fiind atestate cele proximale. Pentru debitajul aşchiilor a fost prelucrat în special silexul negru şi cel gri. Foarte puţine suporturi de tip aşchie au fost descoperite întregi, aspect datorat probabil gradului avansat de valorificare.
Tipurile de unelte determinate sunt, în ordinea frecvenţei: gratoar, piesă cu retuş marginal, racloar, piesă cu retuş de utilizare, piece esquillée, vârf, străpungător, unealtă compusă, coche. Vom oferi câteva scurte informaţii cu privire la cele importante tipuri.
Gratoarul a fost amenajat atât pe suport de tip lamă, cât şi pe aşchie, toate cele trei grupe importante de materie primă fiind relativ bine reprezentate. A fost înregistrată o interesantă variabilitate a dimensiunilor, inventarul pieselor de tip gratoar cuprinzând unele exemplare ce măsoară cca. 10 mm şi altele ce depăşesc 30 mm. Piesele cu retuşe marginale şi/sau de utilizare sunt prelucrate într-o largă majoritate pe suport de tip lamă. Racloarele, realizate mai ales din silex negru şi gri, sunt cel mai adesea simple, însă au fost identificate şi câteva exemplare duble.
Din punctul de vedere al repartiţiei spaţiale, nu au fost înregistrate situaţii particulare, nici o unitate stratigrafică sau ansamblu nedistingându-se prin bogăţia sau diversitatea materialului litic cioplit.
Abstract other lang.
Abstract   Les deux dernières campagnes (2014-2015) ont constitué la fin de l’investigation de la Zone 2 au profit de la Zone 3 et des résultats positifs de ses sondages géophysiques et archéologiques.
Les derniers niveaux fouillés ont livré un ensemble de 76 pièces (plus 89 esquilles et micro-esquilles issues des tamisages) qui, comme chaque année, ont été intégrées à la base de données élaborée pour le site de Taraschina et pour l’ensemble des sites Gumelnita étudiés depuis le début de la mission.
Les éléments mis au jour lors des deux dernières campagnes ne remettent pas en question les caractéristiques de l’industrie lithique du site, mises en évidence lors des précédentes études.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu