Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sânnicolau Român | Commune: Cefa | County: Bihor | Site: Cefa - La pădure | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bihor
Locality   Sânnicolau Român
Commune   Cefa
Site  Cefa - La pădure
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Crişan Ioan Site director Muzeul "Ţării Crişurilor", Oradea
Dumitraşcu Sever Universitatea din Oradea
National Arch. Record Site Code 28255.01
Report În sectorul D, secţiunile S I şi S II au fost prelungite cu câte 25 m, cele două secţiuni magistrale ajungând la 197 m lungime. Cel mai bine reprezentat a fost nivelul medieval de locuire prin apariţia unor complexe arheologice datând din secolele XIV - XVI.
Au fost cercetate patru locuinţe medievale din sec. XVI suprapuse două câte două (L21A,B şi L22A,B). Este vorba de locuinţe care, după ce au fost distruse, au fost reconstruite pe aceeaşi vatră. Faza mai nouă de construcţie se deosebeşte prin situaţia stratigrafică, prin caracteristicile materialului ceramic şi prin apariţia fragmentelor de cahle. Locuinţele aveau în apropiere gropi adânci din care s-a scos argilă pentru amenajarea construcţiilor iar apoi în ele au fost aruncate resturile menajere. Lângă locuinţa L22A au fost surprinse rămăşiţele vetrei de foc, probabil anexă gospodărească a locuinţei din apropiere. Vatra era deservită de o groapă în a cărei umplutură era multă cenuşă şi numeroase fragmente ceramice. Această groapă (G25A) a fost săpată pe locul alteia mai vechi (G25B) datând din sec. XIV - XV, după cum arată fragmentele de vase gulerate aflate în conţinutul său.
Detaliile de construcţie şi amenajarea spaţiului locuinţelor constituie elemente noi în vederea stabilirii unei tipologii a locuinţelor medievale şi, împreună cu materialul arheologic descoperit, contribuie la cunoaşterea nivelului de dezvoltare atins de aşezare spre sfârşitul existenţei sale. Având în vedere că locuinţele descoperite în anul 1997 ca şi locuinţa L17 dezvelită în anul precedent sunt singurele locuinţe medievale târzii cercetate până în prezent în muzeul sătesc din Crişana, investigarea lor reprezintă doar un început de drum într-un domeniu mai puţin investigat de arheologii medievişti din nord-vestul ţării.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu