Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Turda | County: Cluj | Site: Castrul roman Potaissa | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Cluj
Locality   Turda
Commune   mun. Turda
Site  Castrul roman Potaissa
Site Sector Castru
Site name   Potaissa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bărbulescu Mihai Site director Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cătinaş Ana Muzeul de Istorie Turda
Grec Marius
Husar Adrian Universitatea "Petru Maior", Târgu Mureş
Husarik Pavel
Luca Claudia Muzeul de Istorie Turda
National Arch. Record Site Code 55268.01
Report Au continuat cercetările din termele situate în praetentura dextra a castrului Legiunii V Macedonica, în continuarea celor întreprinse aici în 1993 şi 1995-1996. La palaestra situată în zona nordică a complexului s-a cercetat în întregime zidul vestic, pe lungimea acestuia de 23,40 m (lungimea palaestrei - 91,15 m). Adosaţi zidului vestic, spre interior, există 7 contraforţi, din care 5 liberi şi 2 contraforţi în colţurile edificiului. Spre vest de palaestra, cercetările din frigidarium (?) - bazin (?) de 10,34 x 29,60 m - au constatat existenţa, aproximativ în centrul bazinului, a unei adânciri a fundului bazinului, pe o lărgime de 4 m. Fundul acestei zone, mai adânci cu 95 cm decât restul bazinului, este amenajat dintr-un strat de cocciopesto peste care erau aşezate, probabil, cărămizi. Alături, spre sud, s-au încheiat cercetările din latrinae, dezvelindu-se canalul din centrul instalaţiei, pe o lungime de 13,80 m. Şi canalul colector, în care deversează canalul latrinei, a fost verificat printr-un sondaj. Adosat latrinei, spre sud, s-a descoperit un bazin semicircular, din care s-a cercetat jumătate. Raza bazinului semicircular era de cca. 7 m. Fundul acestui bazin (frigidarium ?) este format dintr-un strat de cocciopesto gros de 1,10 m. În peretele semicircular se mai păstrează un fragment din conducta de teracotă pentru evacuarea apei. Evacuarea apei se făcea în mai sus menţionatul canal colector, situat la 9 m distanţă de acest bazin.
Au continuat cercetările în zona centrală a termelor (spaţiile A - D), care reprezintă compartimente încălzite. S-a dovedit că rostul canalelor dintre spaţiile A şi C, descoperite în campania trecută, ca şi a celor trei canale găsite acum între spaţiile B şi D, este pentru trecerea aerului cald. Nivelul acestor bazine, ca şi nivelul hipocaustului, este în întregime distrus. În spaţiul B s-a descoperit torso-ul unei statui de marmură reprezentându-l pe Hercules (tipul Farnese).
La clădirea comandamentului (principia) s-au executat lucrări de consolidare şi conservare pe laturile de nord şi sud.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu