Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Tărpiu | Commune: Dumitra | County: Bistriţa-Năsăud | Site: Biserica Evanghelică | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bistriţa-Năsăud
Locality   Tărpiu
Commune   Dumitra
Site  Biserica Evanghelică
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 33239.02
Report Au continuat cercetările la biserica fostă evanghelică din localitatea Tărpiu. Monumentul se află în restaurare şi în aceste condiţii, la solicitarea proiectantului, săpăturile întreprinse în campania anului trecut s-au concentrat în zona turnului aflat pe latura nordică a incintei. Secţiunea şi casetele realizate cu acest prilej au contribuit la stabilirea nivelelor de călcare, proiectul de restaurare urmând să prezinte şi propunerile de regularizare a terenului în exteriorul monumentului. Au fost de asemenea, identificate o serie de elemente ce au aparţinut fazelor mai vechi ale sistemului de fortificaţii pe latura de nord a incintei, în zona turnului actual. Secţiunea trasată perpendicular pe zidul de nord al bisericii, în dreptul portalului Renaştere a traversat zona de sub boltă a turnului actual. În zona dinspre nord a suprafeţei dezvelite, sub boltă, s-a identificat un şanţ de demantelare al unei fundaţii a cărei bază s-a conservat "în situ" având încastraţi doi tiranţi de lemn. Este orientată E-V. A fost identificată de asemenea şi o altă fundaţie anterioară, în spaţiul de sub bolta turnului actual, o zidărie de factură deosebită, piatra de talie de dimensiuni mai mari. În plan ea are trei laturi, una dispusă E-V, iar celelalte două N-S. Acestea din urmă nu s-au conservat pe lungimi egale. Cele trei laturi ale ei se înscriu în spaţiul de sub bolta actualului turn, în zona nordică a acestuia.
Latura nordică, orientată E-V este adosată fundaţiei menţionate cu tiranţi de lemn, spre N, fiind evident ulterioară acesteia. Un alt element al sistemului de fortificaţii anterior turnului actual, cercetat în campania anului 1994 este o construcţie din colţul sud-estic al acestuia. Ea este tăiată de incinta actuală (din a cărei elevaţie se conservă o porţiune pe latura nordică) şi de turnul actual. Fazele anterioare ale sistemului de fortificaţii identificate în urma cercetărilor întreprinse în zona turnului actual se corelează desigur cu faze anterioare ale bisericii actuale, faze care s-au pus în evidenţă prin investigaţiile din interiorul acesteia. Este de menţionat de asemenea, că s-a cercetat şi relaţia între incinta menţionată şi turnul actual.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu