Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Livezile | County: Alba | Site: Baia | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Bronze Age
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Livezile
Commune   Livezile
Site  Baia
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ciugudean Horia Site director Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
National Arch. Record Site Code 5176.01
Report Au fost efectuate săpături de salvare pe vârful dealului "Baia", situat spre vest de comuna Livezile (fostă Cacova), judeţul Alba. Săpăturile au fost determinate de identificarea în malul unei cariere de calcar a unui bordei parţial distrus, din groapa căruia a fost recoltat în anul precedent un interesant material ceramic de factură Coţofeni târzie.
Pentru dezvelirea integrală a bordeiului a fost săpată o suprafaţă de 5 x 3 m., cu ajutorul căreia a fost identificată latura de vest şi colţul nordic al gropii bordeiului, restul fiind din păcate distrus de exploatarea anterioară a calcarului.
Deşi, din punct de vedere stratigrafic au fost sesizate mai multe etape de umplere a bordeiului, materialul ceramic recuperat nu evidenţiează diferenţe notabile în funcţie de adâncime. Ceramica aparţine unei faze necunoscute până în prezent în cadrul culturii Coţofeni din Transilvania, ea caracterizându-se prin prezenţa masivă, alături de forme şi ornamente tipice Coţofeni III, a unor elemente de posibilă tradiţie Cernavodă II. Pe lângă bogatul material ceramic, din cuprinsul gropii bordeiului au fost recuperate şi câteva statuiete zoomorfe fragmentare, unelte din os şi câteva lame de silex.
Cercetarea atentă a zonei a dus la identificarea câtorva terase amenajate artificial pe latura sud-vestică a dealului, un sondaj practicat pe una din terase permiţând surprinderea unui strat de cultură cu materiale asemănătoare celor din cuprinsul bordeiului. Ineditul aspectului cultural sesizat la Livezile, ca şi existenţa unor arii de locuire neafectate de exploatarea calcarului sau de lucrări agricole, deschid posibilitatea unor investigaţii arheologice mai ample în anul 1995.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu