Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sarmizegetusa | County: Hunedoara | Site: Ulpia Traiana Sarmizegetusa | Excavation Year: 2019

Excavation Year   2019
Epoch
Late Roman period (2nd - 4th cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Domestic
Site Types
Urban settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Sarmizegetusa
Commune   Sarmizegetusa
Site  Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Site Sector Clădirea X
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Țentea Ovidiu Muzeul Naţional de Istorie a României
Matei-Popescu Florian Muzeul Naţional de Istorie a României
National Arch. Record Site Code 91063.01
Report Înţelegem prin X încăperile ce se află la Nord de Z1 (zidul de Nord al criptoporticului). Continuăm astfel lucrările din 2007 ce au privit încăperea A, identificată de noi cu un edificiu de cult (1). Cercetarile din 2007 au avut aici două obiective: excavarea la N de treptele de marmură din criptoportic a ceea păruse a fi un local de cult şi identificarea zidurilor din toată zona, inclusiv dintr-o săpătura a lui C. Daicoviciu, în legătură cu care nu deţinem informaţii. Săpăturile nu au putut continua din cauza cantităţii enorme de piatră amplasate în vecinătatea estică a săpărturii. Piatra a putut fi înşăturată mechanic în cusrul anilor 2018, respectiv 2019, fapt care ne-a permis reluarea săpăturilor. În acest fel vom putea finaliza în cusrul maxim trei campanii o zonă vitală înţelegerii planimetriei central a oraşului antic.
În acest an au fost deschise două suprafeţe de 5 x 5 m între zidurile ZX5 ZX4 şi între zidul ZX5 şi următorul contrafort al lui Z1.
Zidul Z1 prezintă doi contraforţi, dintre care cel de Vest este suprapus de zidul ZX5, construit într-o tehnică diferită, cu pietre mari de râu şi mortar alb. A revenit discuţia asupra unui zid care pleacă din dreptul contrafortului ZX5 spre Sud şi se opreşte în dreptul unui decumanus identificat în 1999-2002 sau 2004-2005 la Vest de macellum. După această întrerupere s-ar putea să continue la Sud de decumanus cu zidul suprapus de Capitoliu.
Zidurile ZX4 şi ZX5 au lăţimea de 120 cm. Ne aflăm pretutindeni sub nivelul de călcare din faza forului nou şi al macellum-ului. Au fost săpate partial gropile moderne cât ne-au permis finanţele, fără a fi putu să finalăzăm aceste complexe. Am identificat un canal târziu, care a putut fi urmărit până la adâncimea de 130 cm faţă de actualul nivel de călcare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes (1) Ioan Piso, Ovidiu Ţentea, Sarmizegetusa, com. Sarmizegetusa, jud. Hunedoara [Ulpia Traiana Sarmizegetusa], Punct: Clădirea X, CCA 2007 (2008), p. 268-269.
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu