Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Siret | County: Suceava | Site: Biserica Sfânta Treime | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Neolithic;
Hallstatt;
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Siret
Commune   or. Siret
Site  Biserica Sfânta Treime
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
National Arch. Record Site Code 146664.04
Report Coordonatorii săpăturilor şi-au propus să continue cercetările din 1992 şi 1993, pentru a obţine date cât mai cuprinzătoare în legătură cu etapele constructive ale binecunoscutului lăcaş de cult, "Sfânta Treime", precum şi cu complexele de locuire din preajma sa. În acest scop, cercetările au vizat trei sectoare: 1 - zona bisericii şi a cimitirului adiacent; 2 - zona livezii din partea de sud-est a lăcaşului; 3 - zona cu teren agricol situat între pârâul Cacaina şi biserică, de la nord şi nord-vest de aceasta.
În cel dintâi sector au fost trasate trei secţiuni perpendiculare pe zidurile lăcaşului, care din păcate, nu au furnizat elemente precise în legătură cu momentul construcţiei sale, întrucât sub zidirile efectuate cu prilejul lucrărilor de restaurare din 1937-1940 au distrus depunerile stratigrafice originale. Secţiunile amintite au interceptat însă un mare număr de morminte datate de-a lungul a patru secole. Câteva dintre ele conţineau ca piese de inventar obiecte de podoabă şi monede din aramă şi argint.
În celelalte două sectoare, aflate în imediata vecinătate a celui dintâi, au fost descoperite 11 locuinţe de suprafaţă sau uşor adâncite, o fântână şi patru gropi din secolele XIV-XVII şi o locuinţă din epoca fierului. Complexele de locuire medievale cuprindeau un numeros şi variat material ceramic şi feros, care oferă sugestii relevante referitoare la ocupaţiile şi direcţiile raporturilor comerciale ale comunităţilor urbane din Siret.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu