Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Suceava | Site: Curtea domnească | Excavation Year: 1983 - 1992

Excavation Year   1983 - 1992
Epoch
Late Medieval;
Restoration of Historic Monuments
Periods
Site Category
Civil;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Suceava
Commune   Suceava
Site  Curtea domnească
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Hău Florin Site director Muzeul Bucovinei, Suceava
National Arch. Record Site Code 146272.04 146272.03 146272.11
Report A. Curtea domnească (1983-1985): s-a încheiat cercetarea laturii de nord a complexului şi s-a făcut un sondaj pe latura de sud: pe latura de sud s-a descoperit un beci (adânc de cca.3,10 m şi lat de cca.4 m), după care cercetarea a fost sistată, nefiind posibilă consolidarea satisfăcătoare a zidurilor. Pe latura de nord, s-a identificat un şir de trei locuinţe cu beci, databile înainte de 1476 , an în care Curtea domnească a fost distrusă, parţial, de incendiul provocat de ocuparea oraşului de către turci. După acest incendiu, Curtea domnească a fost refăcută, camerele laturii de nord (zidite din piatră) suprapunând şirul de locuinţe cu beci (construite, toate, din lemn).
B. Biserica "SF. Ioan Botezătorul" ("Biserica domniţelor") (1990-1992): s-au efectuat săpături pe laturile de sud şi est ale bisericii; pe latura de sud, a fost descoperit beciul de piatră a unei construcţii considerată a fi reşedinţa mitropolitului Iosif al Moldovei, încadrarea cronologică a construcţiei fiind finele sec.XIV şi înc.sec.XV. Reşedinţa mitropolitană a fost abandonată la mijl. sec.XVI, moment stabilit pe baza unor monede poloneze din anul 1563, descoperite în umplutura beciului. Pe latura de est, în apropierea absidei altarului, a fost descoperită o locuinţă cu beci, datând din 2/2sec.XV şi distrusă de un incendiu, tot în anul 1476.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography M. D. Matei, Civilizaţia urbană medievală românească. Suceava până la mijlocul sec.XVI, Bucureşti, 1989; idem, RMI, 1-2, 1993; 1-2, 1994.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu