Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Buneşti | County: Vaslui | Site: Dealul Bobului | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Latene
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Vaslui
Locality   Buneşti
Commune   Buneşti-Avereşti
Site  Dealul Bobului
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bazarciuc-Teodoru Violeta Veturia Site director Muzeul Municipal Huşi
National Arch. Record Site Code 162951.01
Report În anul 1978, în urma cercetărilor de suprafaţă, a fost identificată cetatea de la Buneşti, punctul "Dealul Bobului", şi au început cercetările sistematice în acest punct.
S-a putut documenta cu certitudine existenţa unui singur nivel de locuire geto-dacic datat în perioada sec. IV şi începutul sec. II î.e.n. Locuinţele, dezvelite până în prezent, sunt de suprafaţă, de dimensiuni mari, după cum o demonstrează prezenţa chirpicilor arşi proveniţi de la pereţii susţinuţi de bârne.
Evident, cantitativ, în cadrul materialului arheologic descoperit, ceramica ocupă rolul principal. Se remarcă numărul vaselor întregi de dimensiuni mici şi mijlocii (căni cu o toartă, pahare) a vaselor mari de provizii, a tiparelor etc. Nelipsită este ceramica de import grecească exemplificată prin manşoane şi fragmente de amforă de Thasos, Sinope, Heracleea Pontica.
Aşa cum arătam şi în alte ocazii, la Buneşti au fost documentate ateliere pentru prelucratul uneltelor din fier prin prezenţa fragmentelor de zgură a cleştilor pentru forţă, un al treilea exemplar fiind descoperit în campaniile recente.
Seria obiectelor de podoabă descoperite la Buneşti a fost completată cu două brăţări din argint, una spiralată, iar cealaltă, cu capetele libere, atestând încă o dată, multitudinea pieselor de podoabă cunoscute în lumea geto-dacică.
Bogăţia şi diversitatea materialului arheologic descoperit în cetate au confirmat ipoteza de lucru emisă la începutul cercetării, că aici a existat un "polis" al lumii geto-dacice, sediul unui şef al aristocraţiei tribale ce a jucat un rol economic politic şi social în această zonă, cetate în jurul căreia gravita un număr mare de aşezări deschise.
Continuarea cercetărilor de la Buneşti vor aduce noi elemente pentru cunoaşterea tuturor aspectelor legate de civilizaţia materială şi spirituală a societăţii geto-dacice din Moldova.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu