Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Albeşti | County: Constanţa | Site: Cetate | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Greek and Hellenistic
Periods
Greek Age
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Albeşti
Commune   Albeşti
Site  Cetate
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Arsenie Lucian
Bărbulescu Maria
Buzoianu Livia
Georgescu Nicolae
Rădulescu Adrian
National Arch. Record Site Code 60954.01
Report Campania arheologica de la Albeşti a avut ca obiective cercetarea zonei de NV a aşezării şi surprinderea, în spatiul exterior incintelor, a unor sisteme auxiliare de aparare.
În zona vizată a fost surprinsă continuarea incintei I pe latura de Vest a platoului. Incinta apare bine marcata pe o lungime de 7,80 m, latimea ei pe aceasta latura este de 1,25 m. Urmând aceeasi orientare, incinta a II-a este alipita primei fortificaţii. Constructii secundare - ziduri ale unor compartimentari din exteriorul cetatii si pavaje - sunt în masura sa ofere o secventa cronologica coerenta. Un element nou din punct de vedere constructiv este anexa alipita incintei a II-a si care a functionat, probabil, ca un element de sprijin, spre interior, al acesteia.
Doua sectiuni perpendiculare pe laturile de Vest (S I) si Est (S II) ale incintei au verificat spatiul exterior al fortului. Sectiunea I (12 x 5 m) are cca 90% din suprafata acoperita de stânca; în aceste conditii nu a fost posibila, cel putin pe lungimea cercetata, amenajarea unui sistem de aparare constând din sant sau val de pamânt.
Sectiunea II (12 x 2 m) a surprins o albiere semicirculara ce poate marca traseul santului antic de aparare. Punctul maxim al albierii apare la 8,10 m de zidul de incinta; pe verticala, adâncimea maxima a santului este de 6,70 m. A fost observat si un val de pamânt de dimensiuni mijlocii, rezultat din saparea santului de aparare. Întrucât raportarile care pot fi deocamdata operate se refera la incinta a II-a, punem în legatura amenajarea auxiliara defensiva din sant si val cu aceasta incinta.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu