Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Hârşova | County: Constanţa | Site: Carsium | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Early Medieval
Periods
Roman Period;
Byzantine Period
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Hârşova
Commune   or. Hârşova
Site  Carsium
Site Sector
Site name   Carsium
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Chiriac Costel
Nicolae Constantin
Rădulescu Adrian
Talmaţchi Eugen
National Arch. Record Site Code 60810.01
Report Campania din vara anului 1999 de la Carsium a avut ca obiectiv continuarea cercetarii sectiunii magistrale S2, E - V, tronsonul cuprins între carourile 63-81 (vezi Planul general) unde se detaseaza trei complexe distincte:
1) o locuinta (constructie) romano-bizantina;
2) nivelare antica între locuinta si incinta;
3) zona incintelor.
Locuinta romano-bizantina
Rezultatele cercetarii preliminare a acesteia au fost prezentate la Sesiunile din ultimii doi ani. Acum au fost refacute profilele spre sud (depunerea din interiorul zidurilor). Cu acest prilej au fost recoltate mai multe fragmente ceramice din epoci diferite, între care se remarca doua, apartinând aceluiasi vas, pe suprafata caruia au fost realizate prin sgrafitare, simboluri si inscriptii din care se pastreaza câteva semne si trei litere "...KAN..." (ultimile doua în ligatura). Din exteriorul zidurilor s-au recoltat mai multe monede de sec.IV.
Nivelarea antica.
Se încadreaza între carourile 67-72, pe o lungime de mai bine de 10 m. Contine multe fragmente ceramice, monede si materiale de constructie. De aici s-a recuperat un fragment de altar votiv din calcar, pe suprafata caruia se disting doua rânduri: "DEO//INVICTO//..." La -3,60 - -4,00 m s-a ajuns la stânca vie. De pe ultimul nivel s-a recuperat un fragment de caramida pe suprafata caruia se afla cartusul unei stampile sterse în totalitate.
Zona incintelor
Aici s-a identificat traseul a doua ziduri ale incintelor antice si turnurile aferente acestora. Zidurile prezinta particularitati diferite: primul este similar cu "turnul comandantului" de pe latura nordica, putând reprezenta refacerea bizantina din sec.X; cel de-al doilea este exterior si a fost identificat înca din 1943 de catre Gr.Florescu. Nu se pot face înca alte precizari.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu