Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Turda | County: Cluj | Site: Castrul roman Potaissa | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Cluj
Locality   Turda
Commune   mun. Turda
Site  Castrul roman Potaissa
Site Sector Castru
Site name   Potaissa
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bărbulescu Mihai Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cătinaş Ana Muzeul de Istorie Turda
Grec Marius
Husar Adrian Institutul de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Șincai", Târgu-Mureș
Husarik Pavel
Luca Claudia Muzeul de Istorie Turda
National Arch. Record Site Code 55268.01
Report Cercetările arheologice din campania 1994 la castrul Legiunii V Macedonica au urmărit decopertarea porticelor lungi din clădirea comandamentului (principia). Acestea mărginesc spre nord şi sud curtea interioară; cele două portice au lungimea de câte 73 m., iar adâncimea de 5,30 - 5,40 m. Prin casete s-au cercetat aproximativ două treimi din suprafaţa de aproape 800 metri pătraţi ocupată de aceste portice.
S-au făcut precizări interesante cu privire la sistemul de construcţie al porticului. Spre curte colonada avea o temelie continuă, construită în tehnica opus incertum. Aceasta susţinea un rând de blocuri fasonate, parţial vizibile. Nivelul de călcare era constituit din podele, puse clar în evidenţă de stratul de arsură observat în mai multe casete. Zidul încăperilor dinspre portic pe latura sudică înfăţişează, pe alocuri, un sistem constructiv neîntâlnit până acum la Potaissa: miez de piatră "îmbrăcat" de paramenţi de cărămidă. S-au descoperit fragmente de tencuială pictată şi antefixe.
Materialul arheologic a fost destul de bogat, dovedind, împreună cu adâncimea considerabilă a porticelor că aceste spaţii erau intens folosite - cel puţin în anotimpurile favorabile; ele erau deci mai mult decât simple coridoare acoperite. Printre cele mai interesante descoperiri menţionăm un pond de bronz cu inscripţie aplicată din litere de argint, un fragment de lorica, o garnitură de armură din bronz argintat cu numele militarului înscris prin punctare), un opaiţ de bronz, fragmente de conductă din bronz.
În apropierea mormântului sarmato-alanic descoperit în 1980, s-a găsit, în stratul de dărâmătură, un fragment de oglindă sarmatică, din bronz, cu tamga.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu